Tea Party (lëvizje politike)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tea Party është një lëvizje politike amerikane që kërkon reduktim të borxhit kombëtar të SHBA-ve dhe të deficitit buxhetor federal nëpërmjet reduktimit të shpenzimeve qeveritare. Lëvizja i bën opozitë programeve të sponsorizuara nga qeveria[1] dhe ka një qasje në mbrojtje të tregut të lirë nga pozita libertariane-konservatore.[2][3][4][5]

Lëvizja i ka fillesat mes viteve 2007-2009 gjatë një serie protestash lokale që kundërshtotin shtetëzimin dhe dhënien e parave bankave që ishin duke falimentuar - ngjarje që ndodhën gjatë fundit të presidencës së George W. Bush-it dhe mëpastaj gjatë asaj të Barack Obamës.[6]

Lëvizja Tea Party ka sponsorizuar protesta të shumta përmes SHBA-ve dhe ma mbështetur kandidatë të ndryshëm politikë që prej viti 2009. Sonadazhe të ndryshme tregojnë se mbi 10% e amerikanëve identifikohen si anëtarë të lëvizjes.[7]

Emri i lëvizjes vjen nga akronimi "Taxed Enough Already" (tashmë mjaft të taksuar)[8] dhe nga Boston Tea Party e 16 dhjetorit 1773 ku kolonët e Amerikës së Veriut protestuan kundër taksave të imponuara nga kurora angleze.

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lëvizja Tea Party nuk ka një organizim të qëndërzuar, por është e përbërë nga grupime të ndryshme të pavarura dhe që veprojnë në nivel lokal me agjendat dhe platformat e veta.

Kritikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anarko-kapitalisti Lew Rockwell vë në dukje se lëvizja Tea Party nuk ka një konsistencë ideologjike. Duke i munguar një vizion koherent mbi lirinë, fraksione të lëvizjes kanë mbështetur kufizime të imigracionit dhe të lirive individuale në sferat shoqërore dhe kulturore.[9]

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime dhe shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Roy, Avik. The Tea Party's Plan for Replacing Obamacare. Forbes, 7 prill 2012
  2. ^ Kirby, David; Ekins, Emily McClintock "Libertarian Roots of the Tea Party". Cato, 6 gusht 2012.
  3. ^ Ekins, Emily. "Is Half the Tea Party Libertarian?[1]". Reason. 26 shtator 2011.  
  4. ^ Gallup: Tea Party's top concerns are debt, size of government, The Hill, 5 korrik 2010
  5. ^ Dick Morris, "The New Republican Right," TheHill.com, 19 tetor 2010
  6. ^ Ferrara, Peter. The Tea Party Revolution Arkivuar 20 prill 2009 tek Wayback Machine, The American Spectator, 15 prill 2009.
  7. ^ Karlyn Bowman; Jennifer Marsico. "As The Tea Party Turns Five, It Looks A Lot Like The Conservative Base". Forbes.com, 24 shkurt 2014
  8. ^ Anne Schroeder, T.E.A. = Taxed Enough Already, Politico.com, 8 prill 2009
  9. ^ Rockwell, Lew. "Prepare for Betrayal Arkivuar 3 shkurt 2013 tek Wayback Machine", Mises.org, 4 tetor 2010

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]