Lew Rockwell

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Lew Rockwell

Llewellyn Harrison Rockwell, Junior (1 korrik 1944, Boston), njohur gjerësisht si Lew Rockwell, është një autor, komentator dhe një nga mendimtarët anarko-kapitalistë më prominent në botë, që në vitin 1982 themeloi Institutin Ludwig von Mises në Auburn, Alabama. Ai vazhdon të shërbejë si President i Institutit L. von Mises dhe në role të tjera lidershipi.[1] Gjithashtu është proponent i Shkollës Austriake të Ekonomisë. Rockwell është gjithashtu edhe Zv. President i Qëndrës për Studime Libertariane në Burlingame, Kaliforni dhe botues i weblogut LewRockwell.com.

Rockwell qe thellësisht i asociuar me mësuesin dhe kolegun Murray Rothbard deri në vdekjen e këtij të fundit në vitin 1995. Ideologjia politike e Rockwellit kombinon një formë të anarko-kapitalizmit me konservatorizmin kulturor dhe Shkollën Austriake të ekonomisë. Ai gjithashtu u bën avokati koncepteve federaliste si një mjet për të promovuar lirinë prej qeverisjes qëndrore (të qëndërzuar), sikundër edhe konceptit të shkëputjes/ndarjes së shteteve/territoreve për të njëjtat arsye politike decentralizuese.

LewRockwell.com[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Faqja zyrtare e Rockwell-it është LewRockwell.com, ku paraqiten një sërë artikujsh dhe analizash të natyrës politike dhe filozofike mbi aktualitetin. Motoja e faqes është "anti-state, anti-war, pro-market" (shqip: anti-shtet, anti-luftë, pro-treg) dhe i bën opozitë qasjes ushtarake dhe imperialsite të SHBA-ve në botë e gjithashtu edhe cënimit dhe konsumimit progresiv të lirive civile të shtetasve amerikanë.[2][3]

Libra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Autor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Redaktor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime dhe shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ About LewRockwell.com Arkivuar 29 maj 2013 tek Wayback Machine. LewRockwell.com
  2. ^ Rogers, Mike. "For the Emperor? No Way[lidhje e vdekur].", ''LewRockwell.com''. 12 tetor 2005
  3. ^ Gonella, Jason. "Decline and Fall of the United States Empire[lidhje e vdekur].", ''LewRockwell.com''. 9 dhjetor, 2004