Jump to content

Teknologjia e realitetit virtual dhe realitetit të shtuar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kuptimi i teknologjisë së realitetit virtual dhe realitetit të shtuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në ditët e sotme kalojmë shumë kohë duke parë ekranet, siç janë kompjuterët, telefonat inteligjentë dhe televizorët që janë bërë të gjithë një pjesë e madhe e jetës sonë; ata janë mënyra se si ne marrim shumë nga njoftimet, duke përdorur rrjetet sociale, shikojmë filma dhe shumë më tepër. Realiteti virtual (VR) dhe realiteti i shtuar (AR) janë dy teknologji që po ndryshojnë mënyrën se si i përdorim ekranet, duke krijuar përvoja të reja dhe emocione ndërvepruese.[1]

Realiteti virtual përdor një kufje për t'ju vendosur në një botë që mund ta eksploroni është krijuar nga kompjuteri. Realiteti i shtuar, nga ana tjetër, është pak më ndryshe. Në vend që t'ju transportojë në një botë virtuale, ai merr imazhe dixhitale dhe i vendos ato në botën reale rreth jush nëpërmjet përdorimit të një vizore të pastër ose të telefonit inteligjent.[1]

Me realitetin virtual, ju mund të eksploroni një mjedis nënujor. Me realitetin e shtuar, ju mund të shihni peshq që notojnë nëpër botën përreth jush. [1]

Realitet virtual[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Realiteti virtual ju zhyt në një botë virtuale përmes përdorimit të një kufjeje me një lloj ekrani që shfaq një mjedis virtual. Këto kufje përdorin gjithashtu një teknologji të quajtur gjurmimi i kokës, e cila ju lejon të shikoni përreth mjedisit duke lëvizur fizikisht kokën. Ekrani do të ndjekë cilindo drejtim që të lëvizni, duke ju dhënë një pamje 360 ​​gradë të mjedisit virtual. [1]

Llojet e pajisjeve VR  [Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për momentin, ekzistojnë dy lloje kryesore të kufjeve. Të dyja kanë të mirat dhe të këqijat e tyre, të cilat do të dëshironi t'i merrni parasysh nëse po kërkoni të blini një të tillë.[1]

Lloji i parë ka një ekran të integruar në kufje. Këto pajisje lidhen me një kompjuter dhe kërkojnë një sistem mjaft të fuqishëm për të funksionuar pa probleme. Ata kanë grafikë të shkëlqyer dhe performojnë mirë, por janë gjithashtu mjaft të shtrenjta. Disa shembuj të njohur të tyre përfshijnë Oculus Rift , Vive dhe PlayStation VR , i cili lidhet me konsolën e lojërave PlayStation4.[1]

Disa nga këto pajisje vijnë me kontrollues dore që gjurmojnë gjithashtu lëvizjet e duarve tuaja, duke siguruar një përvojë më ndërvepruese.[1]

Lloji tjetër i kufjeve strehon telefonin tuaj dhe përdor ekranin e tij si ekran. Këto nuk kërkojnë një kompjuter dhe shkarkohen plotësisht nga aplikacionet në telefonin tuaj intelegjent. Grafikat dhe nivelet e performancës në këto kufje nuk janë aq të mira sa ato me një ekran të integruar, por ato priren të jenë shumë më të lira. Disa shembuj të njohur përfshijnë Google Cardboard dhe Gear VR. [1]

Realiteti i shtuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Realiteti i shtuar ju lejon të shihni botën përreth jush me imazhe dixhitale të shtresuara mbi të. Aktualisht ka disa kufje AR në dispozicion, duke përfshirë Microsoft HoloLens dhe Magic Leap. Sidoqoftë, ato aktualisht janë më të shtrenjta se kufjet VR dhe tregtohen kryesisht për bizneset.[1]

Realiteti i shtuar mund të përdoret gjithashtu në pajisje si telefonat inteligjentë dhe laptopët pa përdorimin e kufjeve. Ka një sërë aplikacionesh që përdorin AR, duke përfshirë disa që ju lejojnë të përktheni tekst duke përdorur kamerën tuaj, të identifikoni yjet në qiell dhe madje të shihni se si do të dukej kopshti juaj me bimë të ndryshme. Mund të keni përdorur edhe më parë AR pa e kuptuar, ndërsa luani një lojë si Pokemon Go ose përdorni filtra në Snapchat.[1]

Të dyja teknologjitë VR dhe AR po rriten me një ritëm mjaft të shpejtë. Shumë ekspertë parashikojnë se ato do të vazhdojnë të bëhen gjithnjë e më të njohura në të ardhmen e afërt. Ndërsa teknologjia bëhet më e avancuar, do të jetë emocionuese të shohësh se si do të zbatohen si në biznes ashtu edhe në jetën e përditshme![1]

Teknologjitë e realitetit virtual (VR) dhe realitetit të shtuar (AR) për industrinë e turizmit dhe mikpritjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

VR konsiderohet si një teknologji premtuese për industrinë e mikpritjes dhe turizmit që ka efektin e fuqishëm të mashtrimit të shqisave për të besuar se dikush është i pranishëm në një botë virtuale, duke ofruar një mjedis interaktiv 3D të simuluar nga një kompjuter. Këto simulime, mund të përshkruajnë çdo vendndodhje turistike ose atraksion të riprodhuar si imazhe 3D, të kontrolluara nga kompjuterë të fuqishëm duke krijuar një Mjedis të plotë Virtual (VE). VE është thjesht një mjedis dixhital virtual i krijuar që e bën përdoruesin me pajisje VR të ndihet sikur ai/ajo është i pranishëm brenda tij. Një sistem i plotë VR konsiderohet si ndërfaqja midis përdoruesit të botës reale dhe VE.[2][3][4][5][6]

AR është një integrim i botës reale dhe asaj virtuale, me synimin për të ofruar informacion shtesë për diçka në botën reale me informacionin e shfaqur në botën virtuale. Për shembull, një person mund të shikojë një pikturë ose një makinë në botën reale, të mbajë smartfonin ose tabletin e tij përpara pikturës ose makinës dhe të shohë në ekran pikturën ose makinën me informacion shtesë të dobishëm, duke shtuar kështu realitetin. Në rastin e pikturës, informacioni shtesë mund të jetë për piktorin dhe teknikën e pikturës dhe jetën e piktorit për shembull. Kur, në rastin e makinës, informacioni shtesë mund të jetë se si të hapni makinën dhe të zëvendësoni një pjesë të thyer. Teknologjia AR është gjithashtu e aftë të revolucionarizojë përvojën turistike duke bërë të mundur planifikimin, shikimin paraprak dhe aksesin e informacionit të bazuar në vendndodhjen e udhëtimit të pushimeve dhe destinacioneve, në një mënyrë interaktive dhe të thjeshtë, nga vende të ndryshme. Përdoruesit mund të shikojnë paraprakisht dhe të rezervojnë hotelin e tyre, të kenë akses në informacione ndërsa janë atje, të lundrojnë rreth destinacionit të tyre, të përkthejnë shenja ose biseda të shkruara, të folura, duke gjetur opsionet e ngrënies dhe argëtimit. E gjithë kjo mund të bëhet thjesht përmes një aplikacioni në një pajisje celulare.[2][3][4][5][6]

Në vitin 2009 dolën aplikacionet e para të smartfonëve AR, duke përdorur teknologjinë AR për të shtuar një shtresë udhëzimi, përmbajtjeje dhe argëtimi në vendndodhjet fizike që shihen përmes pamjes së kamerës së telefonit inteligjent. Toscany+ ishte aplikacioni i parë i ndërtuar posaçërisht për turizmin - një "udhëzues ndërveprues, në kohë reale" - që synon të përmirësojë përvojën e vizitorëve. Teknologjia AR bëri të mundur shtresimin e përmirësimeve dixhitale mbi një realitet ekzistues ose skenar të jetës reale.[2][3][4][5][6]


VR/AR në hoteleri dhe turizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fushat e aplikimit VR/AR për Mikpritjen dhe Turizmin janë ende në zhvillim, pasi teknologjia po bëhet më e zakonshme, si industria ashtu edhe konsumatorët kanë filluar të vlerësojnë mundësitë që kjo teknologji ka interesat e tyre të mikpritjes dhe turizmit. Ndërsa teknologjia zhvillohet, fushat e aplikimit po eksplorohen me shpejtësi nga adoptuesit e hershëm. Ky seksion analizon fushat e aplikimit të menjëhershëm për industrinë e mikpritjes dhe turizmit dhe thekson mundësitë që qëndrojnë përpara ndërsa teknologjia evoluon. [7][8][9][10][11][12]

Me përparimet në teknologjitë VR/AR, zbatimet e teknologjive VR/AR vazhdojnë të bëjnë përshtypje të konsumatorët dhe investitorët dhe si rezultat, këto teknologji po bëhën gjithnjë e më të sofistikuara gjithëashtu po parashikohen dhe zbatohen për përfitimet e përdoruesve fundorë në industrinë e turizmit dhe mikpritjes. Analiza e mëposhtme nxjerr në pah ndikimin dhe rëndësinë e teknologjisë AR/VR për industrinë e mikpritjes dhe turizmit:

•       Planifikimi efektiv dhe Menaxhimi i Përshtatshëm: Me ndihmën e teknologjive AR/VR në turizëm, potenciali është zgjeruar në drejtim të zbatimit të politikave efektive turistike dhe gjithashtu planifikimit efektiv. Pajisjet VR krijojnë lundrim pothuajse realist, të lehtë dhe të detajuar të vendeve turistike për turistët në mënyrë që të planifikojnë udhëtimet e tyre. Me teknologjitë VR, udhëtarët mund të përjetojnë pamje nga sytë e shpendëve të destinacionit të tyre, për të pasur pamje dhe ndjesi të detajuar të vendit që do të vizitohet. Ai gjithashtu vepron si një mjet i rëndësishëm dhe efektiv për planifikimin e aktivitetit turistik, pasi turistët mund të lidhen me njëri-tjetrin nëpërmjet aplikacioneve të mediave sociale për të marrë komente në lidhje me përvojën e tyre të mëparshme.

•       Mjet efektiv i argëtimit: Duke marrë parasysh historinë e rëndësishme të pajisjeve VR duke filluar me prezantimin e “Sensorama Simulator” në vitin 1962, i cili u dha njerëzve një përvojë virtuale të drejtimit të një motoçiklete, duke përfshirë lëvizjen realiste, tingullin, aromën dhe rrjedhën e ajrit, teknologjia VR ka evoluar në lartësi shumë më të mëdha që atëherë. Është zbatuar në parqe të ndryshme tematike si Disneyland dhe parqe të tjera argëtuese për fëmijë për të ofruar mjedise të bazuara virtuale për sa i përket udhëtimeve, simuluesve të fluturimit etj. Në ditët e sotme, koncepti i teatrove 3D dhe 4D janë gjithashtu në rritje në pjesë të ndryshme të botës.

•       Mjet arsimor: VR ka një potencial të jashtëzakonshëm përsa i përket edukimit dhe kërkimi efektiv prej shumë vitesh ka dëshmuar se pajisjet VR dhe madje teknologjia më e fundit AR mund të shërbejnë si një mjet i shkëlqyeshëm për argëtim. Një model VR mund të jetë një mjet efikas komunikimi i sasive të mëdha të informacionit, sepse ai përdor aftësitë natyrore të perceptimit hapësinor të përdoruesit. VR ka potencial të madh për të argëtuar dhe edukuar njerëzit nëpërmjet lojërave, seancave interaktive, Sistemeve Interaktive të bazuara në Inteligjencë Artificiale dhe shumë të tjera.

•       Atraksione virtuale me kosto efektive: Përvojat e reja të turizmit të udhëtimit me AR dhe VR mund t'u shtohen aplikacioneve ekzistuese thjesht duke i modeluar dhe animuar ato. Këto krijojnë një mjedis të përsosur dixhital dhe përmbajtja dixhitale thjesht mund të shtohet ose ngarkohet sipas kërkesës duke marrë parasysh kërkesat e vizitorëve dhe madje të përdoret për qëllime të marketingut të vendndodhjes.

•       Përvoja interaktive e ngrënies: Ushqimi dhe argëtimi i mahnitshëm është fokusi kryesor për udhëtarët që planifikojnë një udhëtim nga shtëpia. Me ndihmën e teknologjisë së realitetit të shtuar është i mundur një turne virtual i restorantit, së bashku me atë që ata mund të marrin edhe vendime për zhytje duke përdorur menutë virtuale të disponueshme. Ka veçori të tjera tërheqëse si aksesi në celular, kuponët ose veçoritë e rezervimit paraprak që mund t'i lehtësojnë vizitorët të provojnë përvojën e re të ngrënies.

•       Aftësi të përshtatshme përkthimi: Teknologjia AR mund të ndihmojë udhëtarët jo vendas që përballen me pengesën gjuhësore si një sfidë drejt ndërveprimit me njerëzit. Teknologjia e bën përkthimin të thjeshtë dhe efektiv që rrit përvojën dhe mirëkuptimin.

•       Lundrim në kohë reale dhe i besueshëm: zbarkimi i njerëzve në një mjedis të panjohur mund të priret të krijojë zhgënjim, si dhe sfidues ndonjëherë. Teknologjia mund të ndihmojë në ngritjen e hartave të navigimit me shtimin e elementeve dixhitale si shigjetat, si dhe informacione të tjera të dobishme në hartë. Kjo teknologji shton ndjesinë me udhëzime të thjeshtuara për t'u ndjekur dhe duke siguruar një udhëtim të sigurt dhe të lehtë për në destinacionin e dëshiruar.

•       Rezervimi i dhomave: Teknologjia AR u siguron vizitorëve perspektivë që të vëzhgojnë dhomat përpara se t'i rezervojnë ato. Udhëtarët mund të vizitojnë fizikisht dhomat për të kontrolluar përmasat, si dhe planet e dyshemesë. Këta mysafirë mund të afrohen më tej për përmirësimin në një suitë duke parë lehtësitë shtesë, pamjen magjepsëse dhe hapësirën komode përreth tyre.

•       Eksplorimi i pronës: vizitorët nuk duhet ta imagjinojnë hotelin duke përdorur imazhe të faqes në internet dhe broshura letre, në vend të kësaj ata mund të vizitojnë virtualisht hotelet, spa-në e restorantit ose qendrën e fitnesit. Hoteli miqësor ndaj mjedisit mund t'u ofrojë përdoruesve gjithashtu një turne virtual në çatinë e tij, kopshtin me barishte ose materiale ndërtimi të gjelbërta që rritin besnikërinë e klientit. Rezidenca Casa-madrona, përdor broshurën e printuar ose të shtuar.

•       Përvoja e restoranteve të pasura luksoze: Hoteli mund të shtojë gjithashtu përmbajtje AR në menunë e restorantit të tij, që mund të ndihmoni mysafirët jo vendas që të jenë në gjendje ta lexojnë atë në gjuhën e tyre. Imazhet AR mund të projektohen gjithashtu në tryezën e restorantit, gjë që mund t'i lejojë të ftuarit të vendosin dhe të zgjedhin zgjedhjen e tyre për temën e tryezës.

•       Atraksionet lokale: avantazhi i vendndodhjes së një hoteli është një nga karakteristikat më tërheqëse për një mysafir për të zgjedhur ose zgjedhur një hotel. Kjo teknologji mund t'i lejojë një përdoruesi të hedhë një vështrim në vendndodhjen e hotelit, gjithashtu të japë një pamje të ngjarjeve të shquara historike, përvojave kulturore të destinacioneve të afërta. Së bashku me shikimin e pamjeve të bukura, AR mund të reklamojë më shumë nga veçoritë e tij tërheqëse për sa kohë që të ftuarit ndërveprojnë me aplikacionet e tyre.

•       Marketingu: Teknologjia AR rrit kënaqësinë e të ftuarve përmes procesit të marketingut efektiv, në tabelat e vendosura në aeroporte ose zona me trafik të lartë, ose skanimi i imazheve të klikuara si dhe informacioni rreth hotelit.

•       Menaxhimi i hoteleve: AR ka kontribuar gjithashtu në fushën e biznesit dhe operacioneve të shtëpisë. Teknologjia e avancuar AR mund të krijojë printime blu duke i lejuar investitorët të shikojnë rezultatet përfundimtare. Dhe në fushat e trajnimit të stafit, këto hotele mund të ofrojnë një ndjenjë të vërtetë që mund t'i ndihmojë punonjësit të përmirësojnë ndërveprimin e aftësive të tyre të buta me e mysafirët. [7][8][9][10][11][12]

Megjithëse teknologjia AR është në fazën e lulëzimit në industrinë e hotelerisë, por mund të mos jetë shumë e gjatë për të dominuar në këtë fushë pasi përsëritja e kësaj teknologjie mund të kontribuojë si një ndikim të madh në shkallët e saj.[7][8][9][10][11][12]

 1. ^ a b c d e f g h i j k "The Now: Understanding Virtual Reality and Augmented Reality". GCFGlobal.org (në anglisht). Marrë më 2023-01-31.
 2. ^ a b c Burdea, Grigore C.; Coiffet, Philippe, "Virtual Reality and Robotics", Handbook of Industrial Robotics (në anglisht), Hoboken, NJ, USA: John Wiley & Sons, Inc., fq. 325–333, marrë më 2023-01-31
 3. ^ a b c Hale, Kelly S.; Stanney, Kay M., red. (2014-09-10). "Handbook of Virtual Environments" (në anglisht). doi:10.1201/b17360. {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!)
 4. ^ a b c Schmalstieg, Dieter; Hollerer, Tobias (2017). "Augmented reality: Principles and practice". 2017 IEEE Virtual Reality (VR) (në anglisht). IEEE. doi:10.1109/vr.2017.7892358.
 5. ^ a b c Jerald, Jason (2017). "Human-centered design for immersive interactions". 2017 IEEE Virtual Reality (VR) (në anglisht). IEEE. doi:10.1109/vr.2017.7892361.
 6. ^ a b c Bailenson, Jeremy (2013-03). "Keynote speaker: Infinite reality: Avatars, eternal life, new worlds, and the dawn of the virtual revolution". 2013 IEEE Virtual Reality (VR) (në anglisht). IEEE. doi:10.1109/vr.2013.6549341. {{cite journal}}: Shiko vlerat e datave në: |date= (Ndihmë!)
 7. ^ a b c Guttentag, Daniel A. (2010-10). "Virtual reality: Applications and implications for tourism". Tourism Management (në anglisht). 31 (5): 637–651. doi:10.1016/j.tourman.2009.07.003. ISSN 0261-5177. {{cite journal}}: Shiko vlerat e datave në: |date= (Ndihmë!)
 8. ^ a b c dx.doi.org (në anglisht) http://dx.doi.org/10.1117/12.2264157.5460687066001. Marrë më 2023-01-31. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!)
 9. ^ a b c Van Krevelen, D.W.F.; Poelman, R. (2010-01-01). "A Survey of Augmented Reality Technologies, Applications and Limitations". International Journal of Virtual Reality (në anglisht). 9 (2): 1–20. doi:10.20870/ijvr.2010.9.2.2767. ISSN 1081-1451.
 10. ^ a b c Guttentag, Daniel A. (2010-10). "Virtual reality: Applications and implications for tourism". Tourism Management (në anglisht). 31 (5): 637–651. doi:10.1016/j.tourman.2009.07.003. ISSN 0261-5177. {{cite journal}}: Shiko vlerat e datave në: |date= (Ndihmë!)
 11. ^ a b c Eng, Sereikhuoch (2022), "The New Realities in Digital Marketing: Virtual Reality, Augmented Reality, and Extended Reality", The SAGE Handbook of Digital Marketing (në anglisht), 1 Oliver's Yard, 55 City Road London EC1Y 1SP: SAGE Publications Ltd, fq. 276–292, marrë më 2023-02-01{{citation}}: Mirëmbajtja CS1: Vendodhja (lidhja)
 12. ^ a b c "Restaurants", International Hospitality Industry (në anglisht), Routledge, fq. 44–72, 2012-06-14, ISBN 978-0-08-050906-8, marrë më 2023-02-01