Jump to content

Temperamenti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

psikologji, temperamenti[1] i referohet gjerësisht dallimeve individuale të qëndrueshme në sjellje që janë të bazuara biologjikisht dhe janë relativisht të pavarura nga të mësuarit, sistemi i vlerave dhe qëndrimet.

Disa studiues theksojnë lidhjen e temperamentit me tiparet formale dinamike të sjelljes, të tilla si aspektet energjike, plasticiteti, ndjeshmëria ndaj përforcuesve specifikë dhe emocionaliteti. Tiparet e temperamentit (të tilla si neurotizmi, shoqërueshmëria, impulsiviteti, etj.) janë modele të dallueshme në sjellje gjatë gjithë jetës, por ato janë më të dukshme dhe më të studiuara tek fëmijët. Foshnjat zakonisht përshkruhen nga temperamenti, por kërkimet gjatësore në vitet 1920 filluan të vendosin temperamentin si diçka që është e qëndrueshme gjatë gjithë jetëgjatësisë.

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Temperament ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2023-12-20.