Tenxhere

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një tenxhere prej çelikut pa ndryshkur

Tenxherja është një emër i përgjithshëm për një nga llojet më të zakonshme të enëve të gatimit që përdoret në mbarë botën. Një tenxhere përdoret tradicionalisht për të bërë lëng ose lëng mishi, gjë që mund të jetë baza për gatimin e recetave më komplekse. Është një tenxhere e gjerë me fund të sheshtë, anët e drejta, një hapje e gjerë në diametrin e plotë të tenxhere, dy doreza anash dhe një kapak me një dorezë sipër.

Tenxheret kanë një shkathtësi të madhe, dhe kështu ato përdoren për shumë qëllime gatimi, dhe herë pas here për qëllime jo gatimi. Për shembull, tenxheret e mëdha përdoren shpesh në shtëpi për të zier rrobat, leshin ose fijet për ngjyrosjen e ngjyrave. Ata nuk vijnë domosdoshmërisht në madhësi standarde. Prodhuesit etiketojnë madhësitë e tenxhereve zakonisht sipas vëllimit (p.sh. "12 litra") ose ndonjëherë sipas diametrit (p.sh. "28 cm").

Materialet më të zakonshme për prodhimin e tenxheres janë çeliku të pandryshkur, alumini, bakri dhe smalti (smalt qelqor) në metal.