Jump to content

Testikuli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Diagrami i strukturave të brendshme të testikulit njerëzor (etiketimi "lobulat e vezikulës seminale" është i pasaktë dhe duhet të jetë "lobula testikulare").

Një testikul ose testis (shumes.: testikujt) është gjëndra riprodhuese mashkullore ose gonadat në të gjithë bilateralët, duke përfshirë njerëzit. Është homolog me vezoren e femrës. Funksionet e testiseve janë të prodhojnë spermë dhe androgjene, kryesisht testosterone. Lëshimi i testosteronit kontrollohet nga hormoni luteinizues i hipofizës së përparme, ndërsa prodhimi i spermës kontrollohet si nga hormoni stimulues i folikulit të hipofizës së përparme ashtu edhe nga testosteroni gonadal.