Vezorja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Foto e vezores nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë.

Vezorja është një organsistemin riprodhues të femrës që prodhon një vezë. Kur lëshohet, kjo udhëton poshtë tubit fallopian në mitër. Ekziston një vezore (nga latinishtja ovarium 'vezë, arrë') që gjendet në anën e majtë dhe të djathtë të trupit. Vezoret gjithashtu sekretojnë hormone që luajnë një rol në ciklin menstrual dhe fertilitetin. Vezorja përparon nëpër shumë faza duke filluar në periudhën prenatale deri në menopauzë. Është gjithashtu një gjëndër endokrine për shkak të hormoneve të ndryshme që sekreton.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Colvin, Caroline Wingo; Abdullatif, Hussein (2013-01-01). "Anatomy of female puberty: The clinical relevance of developmental changes in the reproductive system". Clinical Anatomy (në anglisht). 26 (1): 115–129. doi:10.1002/ca.22164. ISSN 1098-2353. PMID 22996962. S2CID 46057971.