Mitra (anatomi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Mitra (Lat. Uterus) është një organ që i përket sistemit riprodhues të gjinisë femërore. Te gjitarët, roli i mitrës është të pranojë dhe të mbajë zhvillimin e embrionit (fetusit) gjatë periudhës së shtatzënisë. Mitra është një organ zgavror me formë dardhe me përmasa rreth 7.5 cm gjatësi dhe 5 cm gjerësi. Mitra përfshin një shtresë muskulore të lëmuar, të jashtme – miometrin – dhe një shtresë mukoze të specializuar, të brendshme – endometrin. Funksioni kryesor i mitrës është që të sigurojë fiksimin dhe rritjen e qelizës vezë zë pllenuar dhe ushqyerjen dhe zhvillimin e embrionit. Përfaqëson edhe një rrugë të kalimit të spermatozoidëve që tentojnë të arrijnë vezën që duhet pllenuar. Mitra vazhdon me qafën e mitrës, e cila më tej vazhdon me vaginën. [1] [2] [3] [4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Franasiak, Jason M.; Scott, Richard T. (2015). "Reproductive tract microbiome in assisted reproductive technologies". Fertility and Sterility. 104 (6): 1364–1371. doi:10.1016/j.fertnstert.2015.10.012.  0015-0282.  26597628. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Verstraelen, Hans; Vilchez-Vargas, Ramiro; Desimpel, Fabian; Jauregui, Ruy; Vankeirsbilck, Nele; Weyers, Steven; Verhelst, Rita; De Sutter, Petra; Pieper, Dietmar H.; Van De Wiele, Tom (2016). "Characterisation of the human uterine microbiome in non-pregnant women through deep sequencing of the V1-2 region of the 16S rRNA gene". PeerJ. 4: e1602. doi:10.7717/peerj.1602.  2167-8359.  4730988.  26823997. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Mor, Gil; Kwon, Ja-Young (2015). "Trophoblast-microbiome interaction: a new paradigm on immune regulation". American Journal of Obstetrics and Gynecology. 213 (4): S131–S137. doi:10.1016/j.ajog.2015.06.039.  0002-9378.  26428492. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Payne, Matthew S.; Bayatibojakhi, Sara (2014). "Exploring Preterm Birth as a Polymicrobial Disease: An Overview of the Uterine Microbiome". Frontiers in Immunology. 5: 595. doi:10.3389/fimmu.2014.00595.  1664-3224.  4245917.  25505898. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)