The Shining (roman)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
The Shining
AuthorStephen King
CountrySHBA
LanguageAnglisht
PublisherDoubleday
Pages447
Followed byDoctor Sleep 

The Shining është një roman horror nga autori amerikan Stephen King. Publikuar në vitin 1977, ky është romani i tretë i King dhe libri i tij i parë bestseller. Suksesi i librit e shquajti King si një nga autorët më të mirë të zhanrit horror. Rrethanat dhe personazhet e librit janë ndikuar nga përvojat personale të King, përfshirë vizitën e tij në The Stanley Hotel më 1974 dhe marrjen e vetes nga pija. Romani u përshtat në një film të vitit 1980 me të njëjtin emër dhe më pas u ndoq nga një vazhdim libri, Doctor Sleep, publikuar në vitin 2013.

The Shining vërtitet rreth jetës së Jack Torrance, një shkrimtar ambicioz që po përpiqet të lërë pijen i cili pranon punën e kujdestarit jashtë-sezoni të hotelit historik Overlook në Colorado Rockies. Familja e tij e shoqëron gjatë punës, përfshirë djalin e tij të vogël Danny Torrance, i cili zotëron "rrezatimin (the shining)", një grup aftësish mendore që e lejojnë atë të shikojë të kaluarën tmerruese të hotelit. Shumë shpejt, pasi një stuhi i lë të bllokuar nga bora, fuqitë mbinatyrore të hotelit ndikojnë gjendjen e Jack, duke vendosur në rrezik gruan dhe djalin e tij.