Tifus

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Tifus, i njohur edhe si ethet tifus, është një grup sëmundjesh infektive që përfshijnë tifus epidemik, tifus të pastrimit dhe tifus murinë . [1] Simptomat e zakonshme përfshijnë ethe, dhimbje koke dhe një skuqje të lëkurës. [1] Në mënyrë tipike këto fillojnë një deri në dy javë pas ekspozimit. [2]

Tani nuk ka vaksinë në dispozicion në treg. [3] [4] [5] Parandalimi është duke zvogëluar ekspozimin ndaj organizmave që përhapin sëmundjen. [3] [4] [5] Trajtimi është me doksiciklin antibiotik. [2] Tifus epidemike zakonisht ndodh në shpërthime epidemike kur janë të pranishme kushtet e dobëta sanitare. [6] Ndërsa një herë e zakonshme, tani është e rrallë. [3] Tifus i pastrimit ndodh në Azinë Juglindore, Japoninë dhe Australinë veriore. [4] Tifus Murine ndodh në zonat tropikale dhe subtropikale të botës. [5]

Referimet[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ a b "Typhus Fevers". www.cdc.gov (në anglisht). 7 March 2017. Arkivuar nga origjinali më 26 March 2017. Marrë më 26 March 2017. 
  2. ^ a b "Information for Health Care Providers". www.cdc.gov (në anglisht). 7 March 2017. Arkivuar nga origjinali më 27 March 2017. Marrë më 26 March 2017. 
  3. ^ a b c "Epidemic Typhus". www.cdc.gov (në anglisht). 7 March 2017. Arkivuar nga origjinali më 26 March 2017. Marrë më 27 March 2017. 
  4. ^ a b c "Scrub Typhus". www.cdc.gov (në anglisht). 7 March 2017. Arkivuar nga origjinali më 26 March 2017. Marrë më 26 March 2017. 
  5. ^ a b c "Murine Typhus". www.cdc.gov (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 26 March 2017. Marrë më 26 March 2017. 
  6. ^ "WHO | Typhus". www.who.int. May 1997. Arkivuar nga origjinali më 27 March 2017. Marrë më 26 March 2017. 

Linqe te jashtme[redakto | përpunoni burim]