Tomoe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një dizajn mitsudomoe në daulle taiko

Tomoe (Japonisht: 巴) është një simbol me formë si presje i përdorur në mon japonez. Ngjan shumë me formën e zakonshme të një magatama.

Tomoe shfaqet në shumë dizajne me përdorime të ndryshme. Modelet më të thjeshta, më të zakonshme të pajisjes përmbajnë nga një deri në katër tomoe dhe të kujtojnë dizajne të ngjashme që janë gjetur në shpërndarje të gjerë në të gjithë botën. Kur kufizohet në një rreth, shpesh shfaqet në një grup prej tre, me këtë model të njohur si mitsudomoe (三 ツ 巴).

Mitsudomoe është e lidhur ngushtë me faltoret e Shinto, veçanërisht ato kushtuar Hachiman, perëndisë së luftës dhe gjuajtjes me hark. Hachiman në kozmologjinë dhe ritualin Shinto, si për shembull në Shenjtëroren Hakozaki, lidhet vazhdimisht me numrin tre.