Treblovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Treblova

Treblova është një fshatBashkinë Selenicërrethin e VlorësShqipërisë.

Treblova është një fshat i madh dhe i bukur, me histori të lashtë dhe ben pjese në Bashkinë e Selenicës, rrethi Vlorë.

Fshati ka një popullsi mbi 2500 banorë dhe është me lartësi 650m mbi nivelin e detit.

Popullsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

te nje qendre te banuar ne nje siperfaqe rreth 50 hektare dhe limin qe e gjaperon ate (nje shpjegim greqisht i fjales meandria) ka hedhur hipotezen se pikerisht ketu ishte ngritur qyteti i vjeter helen i quajtur Meandria i lashte eshte gjetur gjithashtu ne vendin e quajtur Musga.

Vitet 1913-1914[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Treblova u sulmua dhe u pushtua nga ushtarët grekë, më 1913. Kur luftimet morën shtrirje të gjerë, ato e përfshinë dhe Treblovën

Në mars të 1914, 300 ushtarë grekë nën komandën e majorit Griva, një ushtarak i etur për luftëra pushtuese, rrethoi fshatin Treblovë dhe bëri çarmatimin.Trebloviotet mbaheshin nën rrethim.

Në prill të vitit 1914, një çetë me trebloviotë e përbërë nga 15 luftëtarë të armatosur dalën në mal e qëndruan në gatishmëri për të vepruar.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]