Jump to content

Trupa (njësi ushtarake)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Grupi komandues i Korpusit XVIII Ajror kthehet në shtëpi nga Operacioni Liria e Irakut në 2009

Korpusi është një term i përdorur për disa lloje të ndryshme organizimi. Një risi ushtarake nga Napoleoni I, formacioni u emërua për herë të parë si i tillë në 1805. Madhësia e një trupi ndryshon shumë, por dy deri në pesë divizione dhe diku nga 40.000 deri në 80.000 janë numrat e deklaruar nga Departamenti i Mbrojtjes i SHBA.

Brenda terminologjisë ushtarake një trup mund të jetë:

  • Një formacion operacional, i njohur ndonjëherë si një korpus fushor, i cili përbëhet nga dy ose më shumë divizione, të tilla si Corps d'armée, i njohur më vonë si I Corps ("Korpusi i Parë") i Grande Armée të Napoleonit I);
  • Një trupë administrative (ose grumbullim) - që është një degë e specializuar e një shërbimi ushtarak (siç është një trup artilerie, një trup mjekësor ose një forcë e policisë ushtarake) ose;
  • Në disa raste, një shërbim i veçantë brenda një ushtrie kombëtare (siç është Korpusi i Marinës së Shteteve të Bashkuara).

Këto përdorime shpesh mbivendosen.

Korpusi mund të jetë gjithashtu një term i përgjithshëm për një organizatë joushtarake, të tilla si Korpusi i Paqes i SHBA dhe Korpusi i Solidaritetit Evropian.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]