Jump to content

Policia Ushtarake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Policia Ushtarake Sllovake.

Policia Ushtarake (MP) janë agjencitë e zbatimit të ligjit të lidhura ose pjesë e ushtrisë së një shteti. Në operacionet e kohës së luftës, policia ushtarake mund të mbështesë forcën kryesore luftarake me mbrojtjen e forcës, sigurinë e autokolonës, kontrollin, zbulimin e pasmë, menaxhimin logjistik të trafikut, kundër-rebelimin dhe trajtimin e të burgosurve.

Në vende të ndryshme mund t'i referohet:

  • Një pjesë e forcave ushtarake të caktuara për policinë ose garnizonin, territoret e pushtuara, zakonisht gjatë një lufte.
  • Një pjesë e forcave ushtarake të caktuara për të kontrolluar burgjet e të burgosurve të luftës.
  • Një pjesë e ushtrisë përgjegjëse për kontrollin e zonave të përgjegjësisë së forcave të armatosura (të referuara si provokatorë) kundër çdo veprimtarie kriminale nga personeli ushtarak ose civil.

Një pjesë e ushtrisë përgjegjëse për policimin si në forcat e armatosura ashtu edhe në popullatën civile (shumica e xhandarmërisë, si Xhandarmëria Franceze ose Guardia Civile spanjolle).

Një pjesë e ushtrisë përgjegjëse e vetme për policimin e popullatës civile (si xhandarmëria rumune ose karabinerosit kilianë)

Forcat policore parandaluese të çdo shteti brazilian (Polícia Militar), përgjegjëse për policimin e popullatës civile, të cilat janë forca rezervë të ushtrisë braziliane dhe mund të futen në shërbimin federal gjatë kohës së luftës

Statusi i policisë ushtarake zakonisht shfaqet dukshëm në helmetë, me një shirit krahu, brassard ose blic për krahun ose shpatullën. Personeli i policisë ushtarake mund të mbajë gjithashtu një distinktivtradicional të policisë, zakonisht në pjesën e përparme të uniformës së tyre; Ata gjithashtu mund të veshin pajisje të tjera ekskluzive për personelin e policisë ushtarake.

Personeli i policisë detare nganjëherë quhet "mjeshtër i armëve" dhe/ose "patrullë në breg". Personeli i zbatimit të ligjit të një force ajrore nganjëherë quhet "policia ajrore", "policia e sigurisë" ose "forca e sigurisë".

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhandarmëria, Forcat e Armatosura.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]