Jump to content

Tualeti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tualeti paraqet kthinën ose dhomën [1] kushtuar diskrecionit dhe intimitetit të momentit të lehtësimit të nevojave fiziologjike (trupore).

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tualetet me shpëlarje përdorin ujë, ndërsa tualetet e thata ose pa ujë jo. Ato mund të dizajnohen për një pozicion ulur të popullarizuar në Evropë dhe Amerikën e Veriut me një ndenjëse tualeti, me konsiderata shtesë për ata me aftësi të kufizuara, ose për një qëndrim të ulur më të popullarizuar në Azi.

Në zonat urbane, tualetet me ujë zakonisht lidhen me një sistem kanalizimi që çon në gropa septike në zona të izoluara. Mbetjet njihen si ujërat e zeza dhe efluenti i kombinuar duke përfshirë burime të tjera janë ujërat e zeza . Tualetet e thata janë të lidhura me një gropë, enë të lëvizshme, dhomë kompostimi ose pajisje të tjera ruajtjeje dhe trajtimi, duke përfshirë devijimin e urinës me një tualet devijues të urinës.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Jonathan Swift, Georges-Louis Le Sage, Yudin Collection (Library of Congress). Le grand mystère, ou, l'art de méditer sur la garde-robe: avec des observations historiques, politiques & morales, qui prouvent l'antiquité de cette science & qui contiennent les usages différents des diverses nations, par rapport à cet important sujet. Jean van Duren, 1729. Consulter en ligne
  • Roger-Henri Guerrand, Les lieux. Histoire des commodités, La Découverte/Poche, p.206
  • Maggie Black et Ben Fawcett, The Last Taboo: Opening the Door on the Global Sanitation Crisis, Earthscan, Londres, 2008 ISBN 978-1-8440-7544-7 http://www.earthscan.co.uk/?tabid=1494 Traite de la crise sanitaire actuelle en la remettant dans la perspective de la révolution sanitaire et du développement. Cité dans les notes comme « Black & Fawcett ».}}
  • Uno Winblad & Mayling Simpson-Hébert (éds.), Ecological Sanitation, Stockholm Environment Institute, 2004 ISBN 9-1887-1498-5 http://www.ecosanres.org/pdf_files/Ecological_Sanitation_2004.pdf
  • Sabine Bourgey, Sophie Horay, Le grand livre du petit coin, Pierre Horay, 2008, p.391 ISBN 978-2-7058-0453-4
  • Tilley, Elizabeth; Ulrich, Lukas; Lüthi, Christoph; Reymond, Philippe; Zurbrügg, Chris. Compendium of Sanitation Systems and Technologies (në anglisht) (bot. 2nd). Duebendorf, Switzerland: Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology (Eawag). ISBN 978-3-906484-57-0.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "À la toilette". Juliette & Victor Magazine (në frëngjisht). 2012. Arkivuar nga origjinali më 19 shtator 2017. Marrë më 11 korrik 2017..