Udbashët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Udbashi shprehje popullore, e formuar nga shkurtesa në gjuhën serbo-kroate për Sigurimin e Brendëshem Shtetrorë të Jugosllavisë, në vitet ´40-´50 e njohur si UDB-ja, dhe prapashtesa -shi e lidhur me një a. Përndryshe më këtë mendoheshin nënpunësit e këtij shërbimi pa marr parasysh nivelin në hiearkin e këti institucioni dhe shpeshë është ngatërruar edhe me policin lokale. E folur nga goja e popullit është marr edhe në literaturën shqipe, në të cilën paraqiten nëpunës të këti enti ekzekutiv që kanë qenë dhe kanë punuar sipas Doktrinës së shenjt serbe.

Lista e udbashëve më të përmendur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndër udbashët më të njohur për vrasjet, orturat e dhunimet, kanë qenë: