Udhëheqja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Princi, i shkruar nga Niccolò Machiavelli, argumentoi se është më mirë për një sundimtar të kesh frikë sesa ta duan, nëse nuk mund të jenë të dy.

Udhëheqja apo Lidershipi, si një fushë kërkimore dhe si një aftësi praktike, përfshin aftësinë e një individi, grupi ose organizate për të "udhëhequr", influencuar ose drejtuar individë, ekipe ose organizata të tëra. Fjala "udhëheqje" shpesh shihet si një term i kontestuar. Literatura e specializuar debaton pikëpamje të ndryshme mbi konceptin, ndonjëherë duke kundërshtuar qasjet lindore dhe perëndimore ndaj lidershipit, dhe gjithashtu (brenda Perëndimit) qasjet e Amerikës së Veriut kundrejt asaj evropiane.

Mjediset akademike të SHBA-së e përkufizojnë udhëheqjen si "një proces ndikimi shoqëror në të cilin një person mund të kërkojë ndihmën dhe mbështetjen e të tjerëve në përmbushjen e një detyre të përbashkët dhe etike". Me fjalë të tjera, lidershipi mund të përkufizohet si një marrëdhënie me ndikim pushteti në të cilën pushteti i njërës palë ("udhëheqësi") promovon lëvizjen/ndryshimin në të tjerat ("pasuesit"). Disa kanë sfiduar pikëpamjet më tradicionale menaxheriale të lidershipit (të cilat e portretizojnë lidershipin si diçka të zotëruar ose të zotëruar nga një individ për shkak të rolit ose autoritetit të tyre), dhe në vend të kësaj mbrojnë natyrën komplekse të lidershipit që gjendet në të gjitha nivelet e institucioneve, si brenda formale. dhe rolet joformale.

Studimet e lidershipit kanë prodhuar teori që përfshijnë (për shembull) veçoritë, ndërveprimin e situatës, funksionin, sjelljen, fuqinë, vizionin dhe vlerat, karizmin dhe inteligjencën, ndër të tjera.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]