Ujërat e zeza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stacioni i pompimit që heq ujërat e zeza në impiantin e trajtimit në Bujumbura, Burundi.

Ujërat e zeza, ujërat e zeza shtëpiake ose ujërat e zeza komunale janë një lloj ujërash të zeza që prodhohen nga një komunitet njerëzish. Zakonisht transportohet përmes një sistemi kanalizimesh. Ujërat e zeza përbëhen nga ujërat e zeza që shkarkohen nga banesat dhe nga objektet tregtare, institucionale dhe publike që ekzistojnë në lokalitet.[1] Nën-llojet e ujërave të zeza janë ujërat gri (nga lavamanët, vaskat, dushet, lavastoviljet dhe larëset e rrobave) dhe ujërat e zeza (uji që përdoret për të shpëlarë tualetet, i kombinuar me mbetjet njerëzore që nxjerrin). Ujërat e zeza përmbajnë gjithashtu sapunë dhe detergjentë. Mbetjet e ushqimit mund të jenë të pranishme nga larja e enëve dhe sasia e ushqimit mund të rritet aty ku përdoren njësitë e hedhjes së plehrave. Në rajonet ku përdoret letra higjienike dhe jo bidete, ajo letër shtohet edhe në ujërat e zeza. Ujërat e zeza përmbajnë makro-ndotës dhe mikro-ndotës, dhe gjithashtu mund të përfshijnë disa mbetje të ngurta komunale dhe ndotës nga ujërat e zeza industriale.

Ujërat e zeza zakonisht udhëtojnë nga hidraulika e një ndërtese ose në një kanalizim, i cili do t'i transportojë diku tjetër, ose në një strukturë të ujërave të zeza në vend. Grumbullimi i ujërave të zeza nga disa familje së bashku zakonisht bëhet ose në kanalizime sanitare ose në kanalizime të kombinuara. E para është projektuar për të përjashtuar rrjedhat e ujërave të stuhisë, ndërsa e dyta është projektuar për të marrë gjithashtu ujërat e stuhisë. Prodhimi i ujërave të zeza në përgjithësi korrespondon me konsumin e ujit. Një sërë faktorësh ndikojnë në konsumin e ujit dhe rrjedhimisht në rrjedhën e ujërave të zeza për person. Këto përfshijnë: disponueshmërinë e ujit (e kundërta e mungesës së ujit), opsionet e furnizimit me ujë, klima (klimat më të ngrohta mund të çojnë në konsum më të madh të ujit), madhësinë e komunitetit, nivelin ekonomik të komunitetit, nivelin e industrializimit, matjen e konsumit familjar, koston e ujit dhe presioni i ujit.[2]

Parametrat kryesorë në ujërat e zeza që maten për të vlerësuar forcën ose cilësinë e ujërave të zeza, si dhe opsionet e trajtimit përfshijnë: lëndët e ngurta, treguesit e lëndës organike, azotin, fosforin dhe treguesit e ndotjes fekale. Këta mund të konsiderohen si makro-ndotësit kryesorë në ujërat e zeza. Ujërat e zeza përmbajnë patogjenë që rrjedhin nga materia fekale. Katër llojet e mëposhtme të patogjenëve gjenden në ujërat e zeza: bakteret patogjene, viruset, protozoarët (në formën e cisteve ose oocisteve) dhe helmintet (në formën e vezëve). Për të përcaktuar sasinë e lëndës organike, zakonisht përdoren metoda indirekte: kryesisht Kërkesa Biokimike për Oksigjen (BOD) dhe Kërkesa Kimike për Oksigjen (COD).[3]

Menaxhimi i ujërave të zeza përfshin grumbullimin dhe transportin për shkarkim në mjedis, pas një niveli trajtimi që është në përputhje me kërkesat lokale për shkarkimin në trupat ujorë, në tokë ose për aplikime të ripërdorimit. Opsionet e asgjësimit përfshijnë hollimin (vetë-pastrimin e trupave ujorë, shfrytëzimin e kapacitetit të tyre asimilues nëse është e mundur), daljet detare, deponimin e tokës dhe fermat e ujërave të zeza. Të gjitha opsionet e asgjësimit mund të rrezikojnë të shkaktojnë ndotje të ujit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Von Sperling, M. (2007). "Wastewater Characteristics, Treatment and Disposal". Water Intelligence Online (në anglisht). 6. doi:10.2166/9781780402086. ISBN 978-1-78040-208-6. ISSN 1476-1777. Text was copied from this source, which is available under a Creative Commons Attribution 4.0 International License
  2. ^ Von Sperling, M. (2007). "Wastewater Characteristics, Treatment and Disposal". Water Intelligence Online (në anglisht). 6. doi:10.2166/9781780402086. ISBN 978-1-78040-208-6. ISSN 1476-1777. Text was copied from this source, which is available under a Creative Commons Attribution 4.0 International License
  3. ^ Von Sperling, M. (2007). "Wastewater Characteristics, Treatment and Disposal". Water Intelligence Online (në anglisht). 6. doi:10.2166/9781780402086. ISBN 978-1-78040-208-6. ISSN 1476-1777. Text was copied from this source, which is available under a Creative Commons Attribution 4.0 International License