Ujërat nëntokësorë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Uji përreth shkëmbit

Ujërat nëntokësore janë të gjithë ujërat që gjenden nën sipërfaqen e tokës. Ato janë shumëherë më të nxehta se të sipërfaqshmet. Ato dalin në sipërfaqe të tokës në dy mënyra: artificiale dhe natyrale. Artificiale janë kur njeriu i nxjerr ose e hap ndonjë vrimë në tokë sikur puset etj. Natyrale janë kur ato dalin në formë burimi ose kur janë burime të fuqishme i quajmë gurra, tek vendi ynë njohim si gurra e Drinit të bardhe etj. Ujërat nëntokësorë jane krijuar si rezultat i qarkullimit të pandërprerë të ujit në natyre.

Kur ujërat nëntokësore gjenden disa metra poshtë siperfaqes së tokës ato janë ujëra të ftohta dhe në pergjithesi shumë të pastra dhe të konsumueshme si përshembull syri i kaltër ne Sarandë. Kurse kur gjenden pak metra poshtë siperfaqes së tokes uji është i ngrohte dhe quhen giza.[nevojitet citimi]