Ulja e butë (aeronautikë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Orbiteri i anijes hapësinore gjatë uljes së butë

Një ulje e butë është çdo lloj avioni, rakete ose ulje anije kozmike që nuk sjell dëm të konsiderueshëm ose shkatërrim të mjetit ose ngarkesën e tij, në krahasim me një ulje të fortë. Shpejtësia mesatare vertikale në një ulje të butë duhet të jetë rreth 2 metres (6.6 ft) për sekondë ose më pak.

Një ulje e butë mund të arrihet nga

  • Parashutë —shpesh kjo është në ujë .
  • Fuqia vertikale e raketës duke përdorur retorockets, shpesh të referuara si VTVL (ulje vertikale referuar si VTOL, zakonisht është për aeroplanët që zbarkojnë në një qëndrim të nivelit, në vend se raketa - e arritur së pari nga Blue Origin me New Shepard .
  • Ulje horizontale, shumica e avionëve dhe disa anije kozmike, të tilla si Space Shuttle, ulen në këtë mënyrë.
  • Duke u kapur, si u tentua me Genesis (anija kozmike) dhe e ndoq nga një formë tjetër e uljes .

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]