Jump to content

Urologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Urologjia

Urologjia është specialitet degë e kirurgjisë që merret me traktin e urinës (meshkuj dhe femra), dhe me sistemin riprodhues të meshkujve. Mjekët profesionistë të specializuar në fushën e urologjisë quhen urologë dhe janë trajnuar për të përcaktuar diagnostikojnë, trajtojnë, dhe menaxhojnë pacientët me çrregullime urologjike. organet urologji përfshijnë uretra(ruuget e urines prej fshikzes deri tek veshka), fshikëza e urinës, organet riprodhuese mashkullore (testisi, epididimisi, prostata, penisi etj).

Objekti i studimit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Te mashkulli, sistemi urinar përputhet me sistemin riprodhues. Në të dy gjinitë, rrugët urinare dhe sistemi riprodhues janë afër, dhe shpesh çrregullimet ndikojnë në njëri tjetrin. Urologjia kombinon menaxhimin mjekësore konservativ (do të thotë jokirurgjik) të problemeve të tilla si infeksionet e rrugëve urinare, problemeve të tilla si korrigjime të abnormaliteteve kongjenitale dhe menaxhimin e kancerit. Urologjia lidhet ngushtë, dhe në disa raste përputhet me fushat e onkologjisë, nefrologjisë, gjinekologjisë, andrologjisë, pediatrisë, kirurgjisë, kirurgjisë plastike, dermatologjisë, endokrinologjisë etj.