Uzurpimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Protesta në bazën Abahlali Mjondolo në Durban.

Uzurpimi[1] është veprimi i zënies së një zone toke të braktisur ose të pabanuar ose të një ndërtese, zakonisht banimi, që uzurpuesi nuk e zotëron, nuk e merr me qira ose nuk ka leje të ligjshme për ta përdorur. Kombet e Bashkuara vlerësuan në vitin 2003 se kishte një miliard banorë të lagjeve të varfëra dhe të banuar në mbarë botën. Uzurpimi ndodh në mbarë botën dhe ka tendencë të ndodhë kur njerëzit gjejnë ndërtesa të zbrazëta ose tokë për të zënë për banim. Një variant është Uzurpimi i Rrugës që është veprimi i zënies së zonave publike pa leje të ligjshme, si parqet ose rrugët e jashtme. Ka një histori të gjatë, të ndarë sipas shteteve më poshtë.

Në vendet në zhvillim dhe vendet më pak të zhvilluara, qytetet e barakave shpesh fillojnë si vendbanime të banuara. Në qytetet afrikane si Lagos, shumica e popullsisë jeton në lagje të varfra. Ka banorë të trotuareve në Indi dhe në Hong Kong, si dhe lagje të varfra në çati. Vendbanimet joformale në Amerikën Latine njihen me emra të tillë si villa miseria (Argjentinë), pueblos jóvenes (Peru) dhe asentamientos irregulares (Guatemala, Uruguay). Në Brazil, ka favela në qytetet kryesore dhe lëvizje me bazë tokësore.

Në vendet e industrializuara, shpesh ka uzurpues rezidencial dhe gjithashtu lëvizje uzurpuese politike, të cilat mund të jenë anarkiste, autonomiste ose socialiste në natyrë, për shembull në qendrat sociale të vetë-menaxhuara të Italisë ose në Shtetet e Bashkuara. Lëvizjet opozitare nga vitet 1960 dhe 1970 krijuan hapësira të lira në Danimarkë ose fshatra të grumbulluar në Holandë, dhe në Angli dhe Uells, vlerësohej se kishte 50,000 strehues në fund të viteve 1970. Çdo situatë lokale përcakton kontekstin: në Athinë, Greqi, ka mbledhje refugjatësh; Gjermania ka qendra sociale; në Spanjë ka shumë mbledhje.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Uzurpim ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2023-11-21.