Jump to content

Vëllezërit Karamazov

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vëllezërit Karamazov (rusisht: Бра́тья Карама́зовы, Brat'ja Karamazovy) është romani i fundit i shkrimtarit rus Fedor Dostojevski. Dostojevski bëri dy vjet që të shkruante Vëllezërit Karamazov, që u botua me pjesë tek Russkij vestnik nga janari i 1879 deri në nëntorin 1880. Dostojevski vdiq më pak se katër muaj pas botimit të romanit.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithëse Dostojevski filloi shënimet e tij të para për Vëllezërit Karamazov në Prill 1878, romani përfshiu elementë dhe tema nga një projekt i papërfunduar më parë, ai kishte filluar në 1869 me titull Jeta e një mëkatari të madh. Një projekt tjetër i papërfunduar, Drama në Tobolsk (Драма. В Тобольске), konsiderohet të jetë drafti i parë i kapitullit të parë të Vëllezërve Karamazov. Me datë 13 Shtator 1874, ajo tregon për një vrasje të trilluar në Staraya Russa të kryer nga një praporshchik me emrin Dmitry Ilynskov (bazuar në një ushtar të vërtetë nga Omsk), i cili mendohet të ketë vrarë babanë e tij. Më tej vërehet se trupi i babait u zbulua papritmas në një gropë nën një shtëpi. Sorokoviny (Сороковины) ngjashëm e papërfunduar, e datës 1 gusht 1875, pasqyrohet në librin IX, kapitulli 3–5 dhe librin XI, kapitulli nëntë. Në artikullin e Ditarit të Shkrimtarit të Tetorit 1877 "Për lexuesin", Dostojevski përmend një "vepër letrare që në mënyrë të padukshme dhe të pavullnetshme ka marrë formë brenda meje gjatë këtyre dy viteve të botimit të Ditarit". Ditari përfshiu një mori temash dhe çështjesh, disa prej të cilave do të hulumtoheshin më thellësisht në Vëllezërit Karamazov. Këto përfshijnë vrasjen e fëmijëve, rendin dhe një sërë problemesh shoqërore.

Personazhe kryesore Fjodor Pavloviç Karamazov Artikulli kryesor: Fjodor Pavloviç Karamazov Fjodor Pavloviç, një "sponger" 55-vjeçar dhe tifoz, është babai i tre djemve - Dmitri, Ivan dhe Alexei - nga dy martesa. Ai thuhet se ka lindur edhe një djalë jashtëmartesor, Pavel Fyodorovich Smerdyakov, të cilin e punëson si shërbëtor të tij. Fjodor Pavloviç nuk interesohet për asnjë nga djemtë e tij, të cilët, si rezultat, janë rritur përveç njëri-tjetrit dhe babait të tyre. Marrëdhënia midis Fyodor dhe djemve të tij të rritur shtyn pjesën më të madhe të komplotit në roman.  

Dmitri Fjodoroviç Karamazov Dmitri Fyodorovich (a.k.a. Mitya, Mitka, Mitenka, Mitri) është djali i madh i Fyodor Karamazov dhe i vetmi pasardhës i martesës së tij të parë, me Adelaida Ivanovna Miusov. Dmitri konsiderohet të jetë një sensualist, si babai i tij, dhe kënaqet rregullisht në netët e pirjes së shampanjës dhe çfarëdo argëtimi dhe stimulimi që mund të blejë paratë. Dmitri vihet në kontakt me familjen e tij kur e gjen veten në nevojë për trashëgiminë e tij, të cilën ai beson se po i mbahet nga babai i tij. Ai ishte i fejuar për t’u martuar me Katerina Ivanovna, por e shkëput këtë pasi u dashurua me Grushenka. Marrëdhënia e Dmitrit me babanë e tij është më e paqëndrueshmeja e vëllezërve, duke u përshkallëzuar në dhunë ndërsa ai dhe babai i tij fillojnë luftën për trashëgiminë e tij dhe Grushenka. Ndërsa ai mban një marrëdhënie me Ivanin, ai është më i afërti me vëllain e tij të vogël Alyosha, duke iu referuar atij si "kerubini" i tij.

Ivan Fjodoroviç Karamazov Ivan Fyodorovich (a.k.a. Vanya, Vanka, Vanechka) është djali i mesëm 24-vjeçar, dhe i pari nga martesa e dytë e Fyodor Pavlovich. Ivan është i mërzitur dhe i izoluar, por edhe intelektualisht i shkëlqyer. Ai shqetësohet nga mizoria e patregueshme dhe vuajtjet e pakuptimta në botë. Në kapitullin "Rebelimi" (Bk. 5, Ch. 4), ai i thotë Alyosha: "Nuk është Zoti që nuk e pranoj, Alyosha, vetëm se me shumë respekt ia kthej biletën". Marrëdhënia e Ivanit me babanë dhe vëllezërit e tij është mjaft sipërfaqësore në fillim. Ai e gjen babanë e tij të neveritshëm dhe nuk ka dashuri pozitive ndaj Dmitrit. Ndërsa ai nuk i pëlqen Alexei, ai duket se nuk ka ndonjë dashuri të thellë as për të. Ivan bie në dashuri me Katerina Ivanovna, e cila ishte e fejuara e Dmitrit, por ajo nuk fillon t’i kthejë ndjenjat e tij deri në fund. Fjodor Pavloviç i thotë Alyosha se ai i frikësohet Ivanit më shumë sesa i frikësohet Dmitrit. Disa nga pasazhet më të paharrueshme dhe të vlerësuara të romanit përfshijnë Ivanin, përfshirë kapitullin "Rebelimi", "poezinë" e tij "Inkuizitori i Madh" menjëherë pas, tre bisedat me Smerdyakov dhe makthi i tij i djallit (Bk. 11, Ch. 9).

Aleksi Fjodoroviç Karamazov Artikulli kryesor: Alexei Fyodorovich Karamazov Alexei Fyodorovich Karamazov (a.k.a. Alyosha, Alyoshka, Alyoshenka, Alyoshechka, Alexeichik, Lyosha, Lyoshenka) në moshën 20 vjeç është më i vogli i vëllezërve Karamazov, fëmija më i vogël nga gruaja e dytë e Karamazov dhe kështu vëllai i plotë i Ivanit. Rrëfyesi e identifikon atë si heroin e romanit në kapitullin e parë, ashtu si autori në parathënie. Ai përshkruhet si jashtëzakonisht i pëlqyeshëm. Në fillim të ngjarjeve, Alyosha është një rishtar në manastirin Ortodoks Rus vendas. Besimi i tij është në kontrast me ateizmin e vëllait të tij Ivan. Plaku i Tij, At Zosima, e dërgon atë në botë, ku ai përfshihet në çështjet e hidhura të familjes së tij. Në një skemë dytësore, Alyosha miqësohet me një grup djemsh shkollorë, fati i të cilëve shton një mesazh shpresëdhënës në përfundimin e romanit.  

Pavel Fjodoroviç Smerdyakov Pavel Fyodorovich Smerdyakov është djali i "Reeking Lizaveta", një grua memece e rrugës që vdiq në lindje. Emri i tij, Smerdyakov, do të thotë "bir i një reeking". Ai thuhet se është djali i paligjshëm i Fyodor Pavlovich. Ai u rrit nga shërbëtori i besuar i Fjodor Pavloviçit, Grigory Vasilievich Kutuzov dhe gruaja e tij Marfa. Ai tregohet të ketë qenë intelektualisht i parakohshëm si fëmijë, pasi ishte përfshirë në diskutime të hapura dhe shpesh të parespektueshme me Grigory, mësuesin e tij të dikurshëm, për natyrën dhe ekzistencën e Zotit, gjë që çoi në një mospëlqim reciprok midis të dyve. Smerdyakov bëhet pjesë e familjes Karamazov si shërbëtor, duke punuar si lajmëtar dhe kuzhinier i Fyodor Pavlovich. Ai është i mërzitur, krenar dhe i vrenjtur dhe vuan nga epilepsia. Rrëfyesi vëren se si fëmijë, Smerdyakov mblodhi macet endacake në mënyrë që t'i varte dhe t'i varroste. Në përgjithësi larg, Smerdyakov admiron Ivanin dhe ndan ateizmin e tij. Pavarësisht nga mendjemprehtësia e tij e dukshme, ai është gabuar gjerësisht nga personazhet e tjerë si me inteligjencë subpar.

Agrafena Alexandrovna Svetlova Agrafena Alexandrovna Svetlova (a.k.a. Grushenka, Grusha, Grushka), është një grua e bukur dhe e zjarrtë 22-vjeçare me një sharm të çuditshëm për burrat. Në rininë e saj ajo u trondit nga një oficer polak dhe më pas u vu nën mbrojtjen e një koprraci tiran. Episodi e lë Grushenkën me një dëshirë për pavarësi dhe kontroll të jetës së saj. Grushenka frymëzon admirim dhe epsh të plotë si te Fjodor, ashtu edhe te Dmitri Karamazov. Rivaliteti i tyre për afeksionin e saj është një nga faktorët më të dëmshëm në marrëdhënien e tyre. Grushenka kërkon të torturojë dhe të përqeshë si Dmitrin ashtu edhe Fjodorin si një dëfrim, një mënyrë për t’u shkaktuar të tjerëve dhimbjen që ajo ka ndjerë në duart e “asaj të dikurshme dhe të padiskutueshme”. Sidoqoftë, si rezultat i miqësisë së saj në rritje me Alyosha, ajo fillon të shkelë një rrugë shpengimi shpirtëror dhe shfaqen cilësi të fshehura të butësisë dhe zemërgjerësisë, megjithëse temperamenti dhe krenaria e saj e zjarrtë janë gjithnjë të pranishme.

Katerina Ivanovna Verkhovtseva Katerina Ivanovna Verkhovtseva (a.k.a. Katya, Katka, Katenka) është e fejuara e bukur e Dmitri, pavarësisht përpjekjeve të tij të hapura me Grushenka. Fejesa e saj me Dmitri është kryesisht një çështje krenarie nga të dy pjesët e tyre, Dmitri kishte shpëtuar babanë e saj nga një borxh. Katerina është jashtëzakonisht krenare dhe kërkon të veprojë si një martire fisnike, duke vuajtur si një kujtesë e zymtë e fajit të të gjithëve. Për shkak të kësaj, ajo nuk mund ta sjellë veten të veprojë në përputhje me dashurinë e saj për Ivanin, dhe vazhdimisht krijon pengesa morale midis tij dhe vetvetes. Në fund të romanit, edhe ajo, fillon një shpengim të vërtetë dhe të sinqertë shpirtëror, siç shihet në epilog, kur i kërkon Mitya dhe Grushenka ta falin.

At Zosima, Plaku At Zosima është një Pleq dhe këshilltar shpirtëror (starets) në manastirin e qytetit dhe mësuesi i Alyosha. Ai është diçka e famshëm në mesin e banorëve të qytetit për aftësitë e tij reputacion profetike dhe shëruese. Statusi i tij shpirtëror frymëzon admirim dhe xhelozi midis murgjve të tjerë. Zosima ofron një përgënjeshtrim për argumentet ateiste të Ivanit dhe ndihmon për të shpjeguar karakterin e Alyosha. Mësimet e Zosimës formojnë mënyrën sesi Alyosha merret me djemtë e rinj që takon në tregimin e Ilyusha. Karakteri i At Zosimës u frymëzua në një farë mase nga ai i Shën Tikhon të Zadonsk.

Ilyusha Ilyusha (a.k.a. Ilyushechka, ose thjesht Ilusha në disa përkthime) është një nga nxënësit lokalë të shkollës dhe figura qendrore e një nënploti vendimtar në roman. Babai i tij, kapiteni Snegiryov, është një oficer i varfër që fyhet nga Dmitri pasi Fyodor Pavlovich e punëson atë për të kërcënuar këtë të fundit për borxhet e tij, dhe familja Snegiryov turpërohet si rezultat. Lexuesi shtyhet të besojë se është pjesërisht për shkak të kësaj që Ilyusha sëmuret, ndoshta për të ilustruar temën që edhe veprime të vogla mund të prekin shumë jetën e të tjerëve dhe se ne jemi "të gjithë përgjegjës për njëri-tjetrin

Përmbledhje Pjesa Një: Një familje e bukur e vogël Hapja e romanit prezanton familjen Karamazov dhe tregon historinë e së kaluarës së tyre të largët dhe të afërt. Kronikohen detajet e dy martesave të Fjodor Pavloviç, si dhe indiferenca e tij për rritjen e tre fëmijëve të tij. Narratori gjithashtu përcakton personalitetet e ndryshme të tre vëllezërve dhe rrethanat që kanë çuar në kthimin e tyre në qytetin e babait të tyre. Libri i parë përfundon duke përshkruar traditën misterioze Ortodokse Lindore të Pleqve. Alyosha është bërë e përkushtuar ndaj Plakut në manastirin lokal.  

Pjesa Dy: Një tubim i papërshtatshëm fillon ndërsa familja Karamazov arrin në manastir në mënyrë që Plaku Zosima të mund të veprojë si ndërmjetës midis Dmitri dhe babait të tij në mosmarrëveshjen e tyre mbi trashëgiminë. Ishte ideja e babait, me sa duket si një shaka, që takimi të zhvillohej në një vend kaq të shenjtë në prani të Plakut të famshëm. Sjellja qëllimisht fyese dhe provokuese e Fjodor Pavlovich shkatërron çdo mundësi pajtimi dhe takimi rezulton vetëm në urrejtje të ashpër dhe skandal. Ky libër përmban gjithashtu një skenë në të cilën Plaku Zosima ngushëllon një grua që vajton vdekjen e djalit të saj tre vjeç. Pikëllimi i gruas së varfër paralelizon me vetë tragjedinë e Dostojevskit në humbjen e djalit të tij të vogël Alyosha.

Pjesa  e tretë: Sensualistët Një faqe origjinale e librit 3, kapitulli 3 i Vëllezërve Karamazov Libri i tretë ofron më shumë detaje të trekëndëshit të dashurisë midis Fjodor Pavloviç, djalit të tij Dmitri dhe Grushenka. Dmitri fshihet afër shtëpisë së babait të tij për të parë nëse Grushenka do të mbërrijë. Personaliteti i tij është hulumtuar në një bisedë të gjatë me Alyosha. Më vonë atë mbrëmje, Dmitri hyn në shtëpinë e babait të tij dhe e sulmon atë: ndërsa ai u largua ai kërcënon të kthehet dhe ta vrasë. Ky libër gjithashtu prezanton Smerdyakov dhe origjinën e tij, si dhe historinë e nënës së tij, Lizaveta Smerdyashchaya. Në përfundim të këtij libri, Alyosha është dëshmitare e poshtërimit të Grushenkës ndaj Katerina Ivanovnës, e fejuar e Dmitrit.

Pjesa Katër: Laceracione / Tendosje Kjo pjesë paraqet një histori anësore e cila rishfaqet me më shumë detaje më vonë në roman. Fillon me Alyosha duke vëzhguar një grup djemsh shkollorë duke hedhur gurë në një nga bashkëmoshatarët e tyre të sëmurë me emrin Ilyusha. Kur Alyosha këshillon djemtë dhe përpiqet të ndihmojë, Ilyusha kafshon gishtin e Alyosha. Më vonë mësohet se babai i Ilyusha, një ish-kapiten i stafit i quajtur Snegiryov, u sulmua nga Dmitri, i cili e tërhoqi atë për mjekër nga një lokal. Alyosha shpejt mëson për vështirësitë e mëtejshme të pranishme në familjen Snegiryov dhe i ofron ish kapitenit të stafit para si një falje për vëllain e tij dhe për të ndihmuar gruan dhe fëmijët e sëmurë të Snegiryov. Pasi fillimisht i pranoi paratë me gëzim, Snegiryov i hedh në tokë dhe i zhyt në baltë, para se të kthehej përsëri në shtëpinë e tij.

Pjesa e pestë: Pro dhe kundër Këtu, ideologjia racionaliste dhe nihiliste që përshkoi Rusinë në këtë kohë mbrohet dhe mbështetet nga Ivan Karamazov ndërsa takonte vëllain e tij Alyosha në një restorant. Në kapitullin me titull "Rebelimi", Ivani proklamon se ai e hedh poshtë botën që Zoti ka krijuar sepse ajo është e ndërtuar mbi një themel të vuajtjes. Në mbase kapitullin më të famshëm të romanit, "Inkuizitori i Madh", Ivan i rrëfen Alyosha poezinë e tij të imagjinuar që përshkruan një takim midis një udhëheqësi nga Inkuizicioni Spanjoll dhe Jezusit, i cili ka bërë kthimin e tij në Tokë. Kundërshtia midis arsyes dhe besimit është dramatizuar dhe simbolizuar në një monolog të fuqishëm të Grand Inkuizitorit, i cili, duke urdhëruar arrestimin e Jezusit, e viziton Atë në burg natën. Pse ke ardhur tani të na pengosh? Sepse Ti ke ardhur të na pengosh dhe Ti e di se ... Ne nuk po punojmë me Ty por me të [Satanin] ... Ne morëm prej tij atë që Ti refuzove me përbuzje, atë dhuratën e fundit që të ofroi, duke të treguar Ty të gjitha mbretëritë e tokës. Ne morëm prej tij Romën dhe shpatën e Cezarit dhe e shpallëm veten sundimtarë të vetëm të tokës ... Ne do të triumfojmë dhe do të jemi Cezarë, dhe pastaj do të planifikojmë lumturinë universale të njeriut. Grand Inkuizitori akuzon Jezusin se i ka shkaktuar njerëzimit "barrën" e vullnetit të lirë. Në fund të argumenteve të gjata të Inkuizitorit të Madh, Jezusi hap në heshtje dhe puth plakun në buzë. Inkuizitori, i shtangur dhe i prekur, i thotë se nuk duhet të vijë më kurrë atje dhe e lëshon jashtë. Alyosha, pasi dëgjoi historinë, shkon te Ivani dhe e puth butë në buzë. Ivan bërtet me kënaqësi. Vëllezërit ndahen me dashuri dhe respekt të ndërsjellë.

Pjesa e gjashtë: Murgu rus

tregon jetën dhe historinë e Plakut Zosima ndërsa ai qëndron afër vdekjes në qelinë e tij. Zosima shpjegon se ai e gjeti besimin e tij në rininë e tij rebele, pas një veprimi të pafalshëm ndaj shërbëtorit të tij të besuar, për pasojë vendosi të bëhej murg. Zosima predikon që njerëzit duhet t'i falin të tjerët duke pranuar mëkatet dhe fajet e tyre para të tjerëve. Ai shpjegon se asnjë mëkat nuk është i izoluar, duke i bërë të gjithë përgjegjës për mëkatet e të afërmit të tyre. Zosima përfaqëson një filozofi që i përgjigjet Ivanit, e cila kishte sfiduar krijimin e Zotit në librin e mëparshëm.

Pjesa e shtatë: Alyosha Libri fillon menjëherë pas vdekjes së Zosimës. Isshtë një perceptim që mbahet zakonisht në qytet dhe manastir se trupat e vërtetë të njerëzve të shenjtë janë të pa korruptuar, d.m.th., ata nuk i nënshtrohen kalbjes. Kështu, pritja në lidhje me Plakun Zosima është që trupi i tij i ndjerë të mos tretet. Prandaj vjen si një tronditje e madhe që trupi i Zosimës jo vetëm që prishet, por fillon procesin pothuajse menjëherë pas vdekjes së tij. Brenda ditës së parë, aroma është tashmë e padurueshme. Për shumë njerëz kjo vë në pikëpyetje respektin dhe admirimin e tyre të mëparshëm për Zosimën. Alyosha është shkatërruar veçanërisht nga sulmimi i emrit të Zosimës për shkak të asgjë më shumë sesa korrupsioni i trupit të tij të vdekur. Një nga shokët e Alyosha në manastir - Rakitin - përdor cenueshmërinë e Alyosha për të vendosur një takim midis tij dhe Grushenkës. Sidoqoftë, në vend që Alyosha të korruptohet, ai fiton besim dhe shpresë të re nga Grushenka, ndërsa mendja e trazuar e Grushenkës fillon rrugën e shpengimit shpirtëror përmes ndikimit të tij: ata bëhen miq të ngushtë. Libri përfundon me rigjenerimin shpirtëror të Alyosha ndërsa ai përqafon dhe puth tokën jashtë manastirit (duke i bërë jehonë, ndoshta, veprimit të fundit tokësor të Zosimës para vdekjes së tij) dhe qan në mënyrë konvulsive. I përtërirë, ai kthehet përsëri në botë, siç e udhëzoi Plaku i tij.

Pjesa eTetë: Mitya Ky seksion merret kryesisht me ndjekjen e egër dhe të çrregullt të parave të Dmitrit për qëllim të arratisjes me Grushenka. Dmitri i ka borxh të fejuarës së tij Katerina Ivanovna dhe do të besojë se është një hajdut nëse nuk gjen para për ta paguar para se të fillojë kërkimin e tij për Grushenka. Dmitri i afrohet dashamirësit të Grushenkës, Samsonov, i cili e dërgon atë në një qytet fqinj me një premtim të trilluar për një marrëveshje biznesi. Gjatë gjithë kohës Dmitri është gurëzuar se Grushenka mund të shkojë tek babai i tij dhe të martohet me të për shkak të pasurisë dhe premtimeve të tij të pasura. Kur Dmitri kthehet nga marrëdhëniet e tij të dështuara në qytetin fqinj, ai shoqëron Grushenkën në shtëpinë e bamirësit të saj, por më vonë zbulon se ajo e ka mashtruar atë dhe është larguar herët. I tërbuar, ai vrapon në shtëpinë e babait të tij me një shtypës bronzi në dorë dhe e spiunon nga dritarja. Ai e merr shtypësin nga xhepi. Ka një ndërprerje në veprim, dhe Dmitri papritmas po ikën nga pasuria e babait të tij. Shërbëtori Gregory përpiqet ta ndalojë, duke bërtitur "Vrasje!", Por Dmitri e godet atë me kokë në kokë. Dmitri, duke menduar se ai e ka vrarë plakun, përpiqet të mbajë plagën me shaminë e tij, por dorëzohet dhe ikën me vrap. Dmitri është parë më tej i trullosur në rrugë, i mbuluar me gjak, me një grumbull parash në dorë. Ai së shpejti mëson se ish e fejuara e Grushenkës është kthyer dhe e çoi atë në një shtëpizë afër vendit ku sapo ishte Dmitri. Me të mësuar këtë, Dmitri ngarkon një karrocë plot me ushqim dhe verë dhe paguan për një orgji të madhe që më në fund të përballet me Grushenkën në prani të flakës së saj të vjetër, duke synuar gjatë gjithë kohës për të vrarë veten në agim. "Dashnori i parë dhe i ligjshëm" është një Pol i çuditshëm që mashtron partinë në një lojë me letra. Kur zbulohet mashtrimi i tij, ai ikën dhe Grushenka së shpejti i zbulon Dmitrit se ajo është vërtet e dashuruar me të. Festa ndizet dhe, ndërsa Dmitri dhe Grushenka po bëjnë plane për t'u martuar, policia hyn në shtëpizë dhe informon Dmitrin se ai është i arrestuar për vrasjen e babait të tij.

Pjesa e Nëntë: Hetimi Paraprak  prezanton detajet e vrasjes së Fjodor Pavloviç dhe përshkruan marrjen në pyetje të Dmitrit, i cili ruan me forcë pafajësinë e tij. Motivi i supozuar i krimit është grabitja. Dmitri dihej që ishte plotësisht i varfër herët atë mbrëmje, por papritmas është parë me mijëra rubla menjëherë pas vrasjes së babait të tij. Ndërkohë, tre mijë rublat që Fyodor Pavlovich kishte lënë për Grushenka janë zhdukur. Dmitri shpjegon se paratë që ai shpenzoi atë mbrëmje erdhën nga tre mijë rubla që Katerina Ivanovna i dha për t'ia dërguar motrës së saj. Ai kaloi gjysmën e asaj në takimin e tij të parë me Grushenka - një tjetër orgji e dehur - dhe pjesën tjetër e qepi në një leckë, duke synuar t'ia jepte Katerina Ivanovna. Hetuesit nuk janë të bindur nga kjo. Të gjitha provat tregojnë drejt Dmitri; i vetmi person tjetër në shtëpi në kohën e vrasjes, përveç Gregorit dhe gruas së tij, ishte Smerdyakov, i cili ishte i paaftë për shkak të një krize epileptike që pësoi një ditë më parë. Si rezultat i provave dërrmuese kundër tij, Dmitri akuzohet zyrtarisht për vrasjen dhe dërgohet në burg për të pritur gjyqin.

Pjesa e Dhjetë: Djemtë Djemtë vazhdojnë historinë e fëmijëve dhe Ilyusha për herë të fundit përmendur në Librin Katër. Libri fillon me prezantimin e djalit të ri Kolya Krasotkin. Kolya është një djalë i shkëlqyer që shpall ateizmin, socializmin dhe besimet e tij në idetë e Evropës. Dostojevski përdor besimet e Kolya-s, veçanërisht në një bisedë me Alyosha, për të satirizuar kritikët e tij perëndimor duke i vendosur fjalët dhe besimet e tyre në gojën e një djali të ri që nuk kupton me të vërtetë për çfarë po flet. Kolya është mërzitur nga jeta dhe vazhdimisht e mundon nënën e tij duke e vënë veten në rrezik. Si pjesë e një shakaje, Kolya qëndron midis shinave të hekurudhës ndërsa një tren kalon dhe bëhet një legjendë për këtë veprim. Të gjithë djemtë e tjerë shikojnë nga Kolya, veçanërisht Ilyusha. Që kur rrëfimi u largua nga Ilyusha në Librin Katër, sëmundja e tij u përkeqësua në mënyrë progresive dhe mjeku thotë se ai nuk do të shërohet. Kolya dhe Ilyusha kishin rënë në keqtrajtimin e Ilyusha ndaj një qeni lokal: Ilyusha i kishte ushqyer asaj një copë bukë në të cilën kishte vendosur një kunj, në ofertën e Smerdyakov. Por falë ndërhyrjes së Alyosha, nxënësit e tjerë të shkollës gradualisht janë pajtuar me Ilyusha dhe Kolya së shpejti u bashkohet me ta pranë shtratit të tij. Hereshtë këtu që Kolya takon së pari Alyosha dhe fillon të rivlerësojë besimet e tij nihiliste.

Pjesa e Njëmbëdhjetë: Vëllai Ivan Fjodoroviç kronika Ndikimi i Ivan Fjodoroviç tek ata që ishin përreth tij dhe zbritja e tij në çmenduri. Inshtë në këtë libër që Ivan takohet tre herë me Smerdyakov, duke kërkuar me ngulm të zgjidhë enigmën e vrasjes dhe nëse Smerdyakov, dhe si rrjedhojë edhe ai vetë, kishte ndonjë lidhje me të. Në takimin përfundimtar Smerdyakov rrëfen se ai kishte falsifikuar përshtatjen, kishte vrarë Fjodor Pavloviç dhe kishte vjedhur paratë, të cilat ai i paraqet Ivanit. Smerdyakov shpreh mosbesim në injorancën dhe habinë e deklaruar të Ivanit. Smerdyakov pretendon se Ivan ishte bashkëpunëtor në vrasje duke i thënë Smerdyakov se kur do të largohej nga shtëpia e Fjodor Pavloviç dhe më e rëndësishmja duke ngulitur te Smerdyakov besimin se, në një botë pa Zot, "gjithçka është e lejuar". Libri përfundon me Ivanin që ka një halucinacion në të cilin ai vizitohet nga djalli, i cili e mundon atë duke personifikuar dhe karikaturuar mendimet dhe idetë e tij. Alyosha e gjen Ivanin përçart dhe e informon atë se Smerdyakov u vetëvar vetë pak pas takimit të tyre përfundimtar, me sa duket i dëshpëruar pasi nuk arriti të fitonte admirimin e Ivanit për veprën e tij nihiliste. Koha e vetëvrasjes së Smerdyakov do të thotë se ai nuk mund të merret në pyetje në lidhje me vrasjen, duke çimentuar verdiktin fajtor të Dmitri.  

Pjesa e Dymbëdhjetë: Një Gabim Gjyqësor jep detaje në gjyqin e Dmitri Karamazov për vrasjen e babait të tij. Drama e sallës së gjyqit satirizohet ashpër nga Dostojevski. Burrat në turmë paraqiten si të mllefosur dhe mizorë, dhe gratë si të tërhequra në mënyrë irracionale nga romantizmi i trekëndëshit të dashurisë së Dmitri me Katerina dhe Grushenka. Çmenduria e Ivanit merr fundin e tij të fundit dhe ai çohet nga salla e gjyqit pasi rrëfeu takimin e tij përfundimtar me Smerdyakov dhe rrëfimin e lartpërmendur. Pika e kthesës në gjyq është dëshmia mallkuese e Katerina kundër Dmitri. E pushtuar nga sëmundja e Ivanit, e cila ajo beson se është rezultat i dashurisë së saj të supozuar për Dmitrin, ajo prodhon një letër të shkruar dehur nga Dmitri që thotë se ai do ta vriste babanë e tij. Seksioni përfundon me vërejtje të gjata dhe të pasionuara mbyllëse nga prokurori dhe mbrojtësi dhe vendimi që Dmitri është fajtor.

Pjesa e Trembëdhjetë: Vëllezërit Karamazov Seksioni i fundit hapet me diskutimin e një plani të hartuar për arratisjen e Dmitri nga dënimi i tij me njëzet vjet punë e rëndë në Siberi. Plani nuk përshkruhet asnjëherë plotësisht, por duket se përfshin Ivanin dhe Katerina që rryshfet disa roje. Alyosha miraton me kujdes, sepse ai mendon se Dmitri nuk është emocionalisht i gatshëm të nënshtrohet një dënimi kaq të ashpër, se ai është i pafajshëm dhe se asnjë roje ose oficer nuk do të vuante për të ndihmuar në arratisjen. Dmitri dhe Grushenka planifikojnë të arratisen në Amerikë dhe të punojnë tokën atje për disa vjet, dhe më pas të kthehen në Rusi me emrat e supozuar amerikanë, sepse nuk mund ta imagjinojnë të jetojnë pa Rusinë. Dmitri lutet që Katerina ta vizitojë në spital, ku po shërohet nga një sëmundje, para se të merret me vete. Kur ta bëjë këtë, Dmitri kërkon falje që e ka lënduar; ajo nga ana tjetër kërkon falje për sjelljen e letrës implikuese gjatë gjykimit. Ata bien dakord të duan njëri-tjetrin për atë një moment dhe thonë se do ta duan njëri-tjetrin përgjithmonë, edhe pse të dy tani i duan njerëzit e tjerë. Romani përfundon në funeralin e Ilyusha, ku miqtë e shkollës së Ilyusha dëgjojnë "Fjalimin nga guri" të Alyosha. Alyosha premton të kujtojë Kolya, Ilyusha dhe të gjithë djemtë dhe t'i mbajë afër në zemrën e tij, edhe pse do të duhet t'i lërë ata dhe mund të mos i shohë më derisa të kenë kaluar shumë vite. Ai i lutet ata që ta duan njëri-tjetrin dhe të kujtojnë gjithmonë Ilyusha, dhe të mbajnë gjallë kujtimin e tij në zemrat e tyre, dhe të kujtojnë këtë moment në gur kur ata ishin të gjithë së bashku dhe të gjithë e donin njëri-tjetrin. Alyosha më pas rrëfen premtimin e krishterë se të gjithë do të bashkohen një ditë pas Ringjalljes. Në lot, të dymbëdhjetë djemtë i premtojnë Alyosha-s se do ta mbajnë njëri-tjetrin në kujtimet e tyre përgjithmonë. Ata bashkojnë duart dhe kthehen te familja Snegiryov për darkën e varrimit, duke brohoritur "Urra për Karamazov!"