Jump to content

Vaji motorik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vaji motorik ose lubrifikuesi motorik është një nga substancat e ndryshme që përdoret për lubrifikimin e motorëve me djegie të brendshme. Ato zakonisht përbëhen nga vajra bazë të përmirësuar me aditivë të ndryshëm, veçanërisht aditivë kundër konsumit, detergjentë, shpërndarës dhe, për vajrat me shumë shkallë, përmirësues të indeksit të trashësisë. Funksioni kryesor i vajit motorik është të reduktojë fërkimin dhe konsumimin e pjesëve lëvizëse dhe të pastrojë motorin nga llumi (një nga funksionet e shpërndarësve) dhe nga llaku (detergjentët). Ai gjithashtu asnjanëson acidet që vijnë nga karburanti dhe nga oksidimi i lubrifikantit (detergjentët), përmirëson mbylljen e unazave të pistonit dhe ftoh motorin duke larguar nxehtësinë nga pjesët lëvizëse.