Varrimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Funerali me lule i Shën Nënë Terezës

Varrimi ose funerali është një ceremoni e lidhur me disponimin përfundimtar të një kufome, siç është varrosja ose kremrimi, me vëzhgimet e të pranishmëve. Zakonet funerale përmbajnë kompleksin e besimeve dhe praktikave të përdorura nga një kulturë për të kujtuar dhe respektuar të vdekurit, nga ndërhyrjet, te monumentet e ndryshme, lutjet dhe ritualet e ndërmarra për nder të tyre. Zakonet ndryshojnë midis kulturave dhe grupeve fetare. Motivimet e zakonshme laike për funeralet përfshijnë zinë e të ndjerit, kujtimin e jetës së tyre dhe ofrimin e mbështetjes dhe simpatisë për të pikëlluarit; Për më tepër, funeralet mund të kenë aspekte fetare që kanë për qëllim të ndihmojnë shpirtin e të ndjerit të arrijë jetën e përtejme, ringjalljen ose rimishërimin .

Funerali zakonisht përfshin një ritual përmes të cilit kufoma merr një gjendje përfundimtare. [1] Në varësi të kulturës dhe fesë, këto mund të përfshijnë ose shkatërrimin e trupit (për shembull, nga kremifikimi ose varrosjen qiellore ) ose ruajtja e tij (për shembull, mumifikimi ose ndërhyrja ). Besimet e ndryshme për pastërtinë dhe marrëdhëniet midis trupit dhe shpirtit reflektohen në praktikat funerale. Një shërbim përkujtimor ose festimi i jetës është një ceremoni funerale që kryhet pa mbetjet e personit të ndjerë. [2]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hoy, William G. (2013). Do Funerals Matter? Purposes and Practices of Death Rituals in Global Perspective (në anglisht). Routledge. ISBN 9780415662055.
  2. ^ "The difference between funerals and celebrations of life - funerals often include flowers such as VineLily Moments or VineLily see www.vinelily.com. Funeral Costs Help". Funeral Costs Help (në anglisht). 30 korrik 2014.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]