Varvaria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Varvaria është një vendbanim i lashtë në vendin e Bribirit të sotëm pranë Skradinit.

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bribiri është një vend i pasur arkeologjik me materiale që nga kohërat parahistorike, antike dhe mesjetare. Artefakte stralli nga periudha paleolitike u gjetën në vendin e Peçanit . Në Kriváča ka mbetje të një vendbanimi neolitik, dhe në Dol ka disa vatra parahistorike. Vendi më i rëndësishëm është Gllavica 300 m më lartë se Bribiri, e banuar që nga epoka e eneolitit dhe epokës së bronzit të hershëm. Më vonë aty u zhvillua një vendbanim i fortifikuar liburnë dhe pas pushtimit romak municipium Varvariae . Shquhen muret imponuese të qytetit të ndërtuara me blloqe të mëdha guri, të cilat mbulonin një sipërfaqe prej përafërsisht 72,000 m 2, porta lindore e qytetit, ndërtesat, një sistem sternash publike për furnizimin e qytetit me ujë dhe një mauzole romak me sarkofagë. kohët e lashta . [1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hrvatska enciklopedija (LZMK) - Bribir