Jump to content

Liburnët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Liburnët (apo Liburni, Greqia e Lashtë : Λιβυρνοί)[1] janë një popullsi e lashtë ilire që jetonte në Liburnia, mendohet të ketë qenë në pjesen veriore të Adriatikutmidis lumit Arsia (sot Raša) në Istria dhe lumit Titius (sot Krka) që sot është në Kroacia. Liburnia u quajt pjesa veriore Illyricum-i romak.[2] Ata së bashku me Siculians, pushtuan pjesen perballeite Picenum qytetin Truentum.[3] Strabo-ni raporton[4] se Corcyra (modern Korfuzi) had been peopled by them in the distant past until they were expelled by the legendary Archias. Nje burim tjeter antik[5] vë në dukje praninë e tyre të hershme në Issa dhe në ishujt përreth.

Territoret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Strabo[6][7]. Besides these, Pliny[7] përmend si me poshtë :

Feja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anzotica, ka qënë zoti liburnian i dashurisë si paralele me Venus dhe Aphrodite, kurse Ica, ishte zoti i ujerave dhe i burimeve.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • HELVII u Jaderu i Liburniji, [“Helvii in Iader and Liburnia”], Radovi - zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, 37, Zadar, 1955, 9-37.
 • Liburnski cipus iz Verone (CIL 5, 2200, 8852; CIL 3, 2190), [“Liburnian cipus from Verona”], Diadora, 10, Zadar, 1988, 73-99.
 • "Prilog klasifikaciji liburnskih nadgrobnih spomenika, tzv. liburnskih cipusa - sjeverna grupa nalaza," [“Contribution to classification of Liburnian gravestones, so called cipuses - northern group of findings”], Izdanja HAD-a, 13, Arheoloska istrazivanja na otocima Krku, Rabu i u Hrvatskom primorju, Zagreb, 1989, 51-59.
 • [ ], "Aserijatska skupina liburnskih nadgrobnih spomenika, tzv. liburnskih cipusa," [“Asseriate group of Liburnian gravestones, so called cipuses”], Diadora, 12:209-299, Zadar, 1990; Diadora 13, Zadar, 1991, 169-211.
 • Ivo Fadić, Archaeological museum in Zadar
 • Barac, L. et al. '"Y-chromosomal heritage of Croatian population and its island isolates." European Journal of Human Genetetics 11 (2003): 535-542.
 • Batovic, Sime. Sepultures de la peuplade illyrienne des Liburnes. Bonn 1962.
 • Batovic, Sime. '"Die Eisenzeit auf dem Gebiet des illyrischen Stammes der Liburnen." Archaeologia Jugoslavica '6 (1965.), 55 p.,
 • Tolk, H.V. et al. "MtDNA haplogroups in the populations of Croatian Adriatic Islands." Coll. Anthropologica 24: 267-279, 2000.
 • Wilkes, John. The Illyrians. Blackwell Books, 1992.
 • Yoshamya, Mitjel & Yoshamya, Zyelimer. Gan-Veyan: Neo-Liburnic glossary, grammar, culture, genom. Old-Croatian Archidioms, Monograph I, p. 1 - 1.224, Scientific Society for Ethnogenesis studies, Zagreb 2005.
 • Brusic, Zdenko. Hellenistic and Roman Relief Pottery in Liburnia ISBN 1-84171-030-X. [British Archaeological Reports http://www.archaeopress.com/searchBar.asp?QuickSearch=184171030X Arkivuar 8 shtator 2009 tek Wayback Machine] (December 8, 1999), 254 pages, 122 plates of drawings and photographs.

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Scyl. 21 Arkivuar 12 qershor 2009 tek Wayback Machine; Strabo vi. p. 407, vii. p. 484; Appian, Ill. 12; Stephanus Byzantinus; Scholia ad Nicander 607 ; Pomponius Mela, ii. § 49-50 ; Pliny's Natural History iii. 23; Florus ii. 5.
 2. ^ Λιβυρνίς χώρα,Scyl.; Λιβουρνία, Ptolemy ii. 16. § 8, viii. 7 § 7; Plin. iii. 6, 23, 26; Peut. Tab.; Orelli Inscr. n. 664
 3. ^ Plin. iii. 18
 4. ^ Strab. vi. p. 407
 5. ^ Schol. ad Apollon. iv. 564
 6. ^ Strabo vi § 484
 7. ^ a b Plin. iii. 25