Karnët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Karnët (greke Καρνίοι) ishin një fis i lashtë i Alpeve Lindore të cilët në periudhën e antikitetit klasik banonin në malet mes Norikumit dhe Venetisë gjë që përafërsisht korrespondon me rajonin modern Triveneto.

Ata zakonisht konsiderohen si një fis gal,[1] edhe pse disa i lidhnin ata me Venetët, një grup ky i lidhur ngushtë edhe me Keltët. Zona e tyre e saktë e banimit nuk dihet. Straboni i përmend ata si banorë të maleve, ndërsa Ptolemeu i përmend si banorë të dy qyteteve pranë Adriatikut. Emri i tyre ka ngjashmëri me emrin e rajoneve Carnia, Carniola dhe Carinthia.[2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Scholar Giacomo Devoto considered them as a Celtic people who entered in the Italian territory from the Alpine passes in the 4th century BC. See: Gianna G. Buti e Giacomo Devoto, Preistoria e storia delle regioni d'Italia, Sansoni Università, 1974, pagina 56 .
  2. ^ Sir William Smith (ed.), Dictionary of Greek and Roman geography, Volume 1, p. 522

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Grassi, Niccolò: Notizie storiche della Provincia della Carnia, Udine, fratelli Gallici alla Fontana, 1782, VIII+224 p.
  • Kruta, Venceslas: I celti e il Mediterraneo, Jaca Book, 2004, 78 p.,  ,  
  • Kruta, Venceslas: La grande storia dei celti. La nascita, l'affermazione e la decadenza, Newton & Compton, 2003, 512 p.,  ,  
  • Kruta, Venceslas & Manfredi, Valerio M.: "I celti d'Italia", Mondadori, 2000 (Collana: Oscar storia),  ,  
  • Violante, Antonio; introduzione di Venceslas Kruta: I Celti a sud delle Alpi, (Silvana, Milano), 1993 (series: Popoli dell'Italia Antica), 137 p., ill., fot.; 32 cm;