Jump to content

Fiset Italike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Grupet etnike në gadishullin nga shek. IX deri në të IV p.e.s. Më pas dyndjet e Galëve dhe pushtimet e Perandorisë Romake bënë ndryshime të mëdha në hartë.
  Ligurët
  Venetët
  Picenët
  Umbrianët
  Samnitët
  Grekë

Popujt e lashtë të Italisë janë të gjithë ata popuj që jetonin në Itali (duke përfshirë edhe ishujt e Siçilise dhe Sardenjës) para dominimit romak.

Jo të gjitha këta popuj të ndryshëm janë të lidhura ngushtë për sa i përket anës gjuhësore ose etnike. Disa prej tyre flisnin gjuhë italike, të tjerët flisnin dialekt ilirishteje dhe greqisht për shkak të ardhjes së kolonve helene, ndërsa të tjerët i takonte një tjetër dege indo-evropiane ose ishin jo-indo-evropiane. Klasifikimi e disa prej këtyre etnive është i panjohur apo i dyshimtë.