Kaonët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Fiset ilire
Iliria.jpg
Albanët Arbëreshët
Arbët Ardianët
Atintanët Dalmatët
Dardanët Dasaretët
Daorsët Enkelejtë
Eordejët Japigët
Japodët Kaonët
Labeatët Mesapët
Molosët Paionët
Parathinët Penestët
Pirustët Taulantët
Thesprorët Shqiptarët

Kaonët ishin fis i Epirit, që nga grekët quhej "barbar" dhe që kishte elemente të kulturës ilire,[1] që sundonin në nga lumi Kallama, deri në luginen e Drinosit, në Gjirokastër. Qyteti më i madhë i Kaonëve ishte Antigonea në afërsi të Gjirokastrës së sotshme.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Paraqitja e parë në literatur si emër
 • Paraqitja e fundit si fisë apo form tjetër me të njëjtin emër
 • Kulminacioni i zhvillimit të fisit

Politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Mardhënjet përbrenda fisit
 • Mardhëniet me fiset fqinje
 • Mardheniet e jashtme

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gjatë fazës fillestare
 • Terioret më të gjëra të qeveriura nga fisi
 • Vendbanime

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Qarku ekonomik përbenda fisit
 • Këmbimet ekonomike të fisit

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Strktura e popullsisë
  • Bujqë
  • Aristrokaci
  • Skllavë

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Kultura e Fisit

Të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Organiszimi i Transportit
 • Organizimi i Ushtrisë

Burime informatash për fisin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Emërtimi në literatur
  • Ilirisht :
  • Latinisht:
  • Greqisht :
  • Anglisht :
  • Gjuhë tjera 1. ^ Hammond 1998; Lewis & Boardman 1994, pp. 430, 434; Boardman & Hammond 1982, p. 284; Wilkes 1995, p. 104; Encyclopædia Britannica ("Epirus") 2013.