Jump to content

Dokleatët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Provinca Romake Ilirik

Dokleatiët (latinisht:Docleates) ishin pjesëtarët e një fisi Ilir që kanë jetuar afër Labeatëve, por nuk dihet me siguri se cila ka qenë vija ndarëse, përveç se kjo është në zonën midis qytetit Duklje (orig. Doclea) dhe Medunit (Meteon), sot në Malin e Zi.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më herët Dokleatët ishin pjesë aleancës fisnore të ardienve, por pas pushtimit Romak  ata zunë të forcohen dhe të bëhen më të fuqishëm dhe më të rëndësishëm se fisi i Ardianve. Gai Plini i Dytë i përmend 33 dekurije brenda Konventës Nerone, ndërsa tek Ardianët i përmend vetëm njëzet dekurije.

Dokleatët, besohet se, në veçanti, janë asimiluar nga emigrantët Sllavë të cilët pranuan etnonimin e formës sllave Duklani.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]