Jump to content

Stridoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Selia e peshkopatës së Stridonit në provincën romake Dalmaci (në Bosnjën e sotme) në hartën e Perandorisë Romake rreth vitit 395 të es, nga Atlasi Historik (1911) nga William R. Shepherd
Në këtë libër të vitit 1752 të titulluar Natale solum magni ecclesiae doctoris sancti Hieronymi in ruderibus Stridonis occultatum ("Vendlindja e Shën Jeronimit ". ), kroate Pauline Josip Bedeković Komorski nga manastiri Sveta Jelena i referohet Štrigovës në Qarkun Megjimurje si vendlindja e Shën Jeronimit.

Stridon (Latin: Strido Dalmatiae) ishte një qytet në provincën romake të Dalmacisë. Qyteti njihet si vendlindja e Shën Jeronimit . Nga Stridoni doli edhe prifti Lupicinus i Stridonit. Edhe pse Domnusi i Panonisë, një peshkop që mori pjesë në Këshillin e Parë të Nikesë, thuhet shpesh se kishte ardhur nga Stridoni ose ishte peshkop i Stridonit, ai në fakt ishte peshkop i Sirmiumit . Në vitin 379 qyteti u shkatërrua nga gotët . Jeronimi shkroi për këtë në veprën e tij De viris illustribus : [1] "Jeromi lindi nga babai i tij Eusebius, [në] qytetin e Stridon, të cilin gotët e përmbysën dhe që dikur ishte në kufirin midis Dalmacisë dhe Panonisë." (" Hieronymus patre Eusebio natus, oppido Stridonis, quod a Gothis eversum, Dalmatiae quondam Pannoniaeque confinium fuit. . . " ).

Vendndodhja e saktë e Stridonit nuk dihet. Është e mundur që Stridoni të ishte vendosur ose në Kroacinë moderne ose në Slloveni. Vendndodhjet e mundshme janë afërsia e Lubjanës, [2] Starod (Slloveni), Sdrin, Štrigova, Zrenj, Zrin (Kroaci) dhe shumë të tjera në të dy vendet. [3] [4] [5] Megjithatë, sipas burimeve të tjera, si Frane Bulić në veprën e tij Stridon (Grahovopolje u Bosni) rodno mjesto Svetoga Jeronima: rasprava povjesno-geografska (1920) dhe harta gjeografike e Perandorisë Romake në vitin 395 të es nga Atlasi Historik nga (1911) William R. Shepherd, Stridoni, i cili ishte selia e një peshkopate, është vendosur në koordinatat 44.2N, 17.7E, në Bosnjë dhe Hercegovinën e sotme, në Grahovsko polje [bs], pranë qytetit të Grahovës. [6] [7]

  1. ^ Jerome, De viris illustribus, ch. 135.
  2. ^ "Decorative Arts: Renaissance - Saint Jerome and the Lion". Louvre.fr. 2010. Arkivuar nga origjinali më 15 qershor 2011. Marrë më 1 shkurt 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Neizčrpen vir" [An inexhaustible resource]. www.druzina.si. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  4. ^ Josip Florschütz (tetor 1902). "Stridon i Zrin" [Stridon and Zrin] (PDF). Vjesnik Arheološkog muzeja u Zagrebu (në kroatisht). 6 (1): 87–98. ISSN 0350-7165. Marrë më 30 shtator 2011.
  5. ^ Antun Mayer (janar 1942). "Stridon" [Stridon] (PDF). Vjesnik Arheološkog muzeja u Zagrebu (në kroatisht). 22–23 (1): 175–185. ISSN 0350-7165. Marrë më 30 shtator 2011.
  6. ^ Bulić, Frane (1920). "Stridon (Grahovopolje u Bosni) rodno mjesto Svetoga Jeronima: rasprava povjesno-geografska" [Stridon (Grahovopolje in Bosnia) the birthplace of St. Jerome: a historical-geographical discussion]. Journal of Dalmatian Archeology and History, v. 43 (në boshnjakisht dhe kroatisht). Zemaljska štamparija - Sarajevo. Marrë më 30 tetor 2013.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  7. ^ Shepherd, William R. (1911). "The Roman Empire about 395". Historical Atlas. New York: Henry Holt and Company. fq. 42–43. Marrë më 4 mars 2019. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)