Daorsoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Harta që përshkruan Adriatikun në kohën pararomake, duke treguar shtrirjen dhe territorin e disa fiseve Ilire.
Muret e Daorsonit antik lokalizuar në Oshaniqi afër qytetit StollacBosnje dhe Hercegovinë.

Daorsoni (greishte e vjetër: Δαορσών) ishte kryeqytet i një fisi ilir (i helenizuar)[1][2][3][4]  të quajtur Daorsët (greqishte e vjetër: Δαόριζοι, Δαούρσιοι; latine Daorsei). Daorsët jetonin në luginën e lumit Neretva mes viteve 300 dhe 50 para erës sonë. Mbetjet e Daorsonit mund të gjenden në Oshaniqi, afër Stollacit, në Bosnje dhe Hercegovinë.[5]

Këto janë mbetjet e mureve të jashtme të Daorsonit, (2013).

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Artit thesaret e Bosnjës dhe Hercegovinës nga Đuro Basler, Mirza Filipović, Sulejman Balić, 1987, faqe 28, "Vetëm në jug atje, në Lumin Neretva legen, kishte ndikimin e Hellenism marrë rrënjë, kryesisht në mesin e Ilirëve Daorsi që të zëna.
  2. ^ Grčki utjecaj na istočnoj obali Jadrana: zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog 24. a 26. rujna 1998. godine u Splitu nga Nenad Cambi,ISBN 953-163-154-9,2002,faqe 432,"dhe të 3-të të shekullit BC kur disa prej indiginous fiseve ishin plotësisht të hellenized.
  3. ^ Instituti i Arkeologjisë buletinin nga Universiteti i Londrës.
  4. ^ Dalmatia: kërkime në provincën Romake 1970-2001: letrat në nderin e J. J nga David Davison, Vincent L. Gaffney, J. J. Wilkes, Emilio Marin, 2006, faqe 21, "plotësisht Hellenised qytet."
  5. ^ http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/regional/see/IRPPSAAH/PTA%20Ljubljana/BH_22-PTA-APPROVED_web.pdf

[10]http://whc.unesco.org/en/tentativelists/5282/UNESCO:

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koordinatat: 43°05'00"N 17°58'00"V / 43.0833°N 17.9667°D / 43.0833; 17.9667