Daorsët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Daorsët ishin një fis ilir pasardhës të Daorsës, bijës së Ilirit dhe Galateas. Ata që banonin në rrjedhën e sipërme të Narones (Neretva e sotme). Bënin pjesë në Mbretërinë Ilire në kohën e Gentit. Gjatë luftës III iliro-romake u hodhën në anën e romakëve. Kryeqendra e daorsëve ishte Daorsoni qytet i themeluar në shek.IV-III p.e.s. në vendin e quajtur Oshanicë. Qyteti mbrohej me mure të tipit poligonal si në Lis. Nga mesi i shek.II p.e.s. daorsët prenë monedha që mbajnë emrin e bashkësisë së tyre fisnore.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Pierre Cabanes, 1988: Les illyriens de Bardulis à Genthios (IVe–IIe siècles avant J.-C.). Paris: SEDES. 1988. = Regard sur l’histoire, 65. ISBN 2718138416
  • Neritan Ceka, 2013: The Illyrians to the Albanians. Tirana: Migjeni. 2013. ISBN 9789928407467
  • N. G. L. Hammond, 1966: The kingdoms of Illyria circa 400–167 B.C. The Annual of the British School at Athens, LXI. évf. (1966) 239–253. o.
  • Marjeta Šašel Kos, 2013: The Roman conquest of Illyricum (Dalmatia and Pannonia) and the problem of the northeastern border of Italy. Studia Europaea Gnesnensia, VII. évf. (2013) 169–200. o.
  • John Wilkes, 1992: The Illyrians. Oxford; Cambridge: Blackwell. 1992. = The Peoples of Europe, ISBN 0631146717