Balaitët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Balaitët ishin një fis i lashtë ilir i njohur nga mbishkrimet, ndryshe i pa përmendur nga burimet e lashta të shkruara. [1]

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konstatimi më i rëndësishëm arkeologjik në lidhje me ballaitët është një memorial publik i gdhendur në një pllakë bronzi, i ashtuquajtur hallkoma (chalkoma) që përcjell mesazhin mirënjohës për një të caktuar poliperarhond Aristen e Parmenon në emër të koinonit të Balaitëve. [2] Teksti në fjalë i njohur edhe si Hallkoma e balaitëve ofron një listë të institucioneve politike të balaitëve, si p.sh. eklesia dhe presbiterët, ndërsa prytanët dhe tamia (tagrambledhësi) janë përmendur edhe me emër. [2] Organizimi shoqëror i Balaitëve sugjeron një bashkësi helenistike të zhvilluar, e cila, sipas studiuesve, mund të ishte vendosur brenda rrezes së ndikimit kulturor të Apolonisë, polisit grek në brigjet ilire, me shumë gjasë afër Amantianëve ose territori i Bylionëve. [3] [2] Studiuesi shqiptar Neritan Ceka ka shprehur mendimet që fortifikimet e lashta pranë Gurëzezës apo Klosit të ditëve të sotme mund të kishin qenë të Balaitëve. [2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Cabanes, Pierre (1988). Les illyriens de Bardulis à Genthios (IVe–IIe siècles avant J.-C.) [The Illyrians from Bardylis to Gentius (4th – 2nd century BC)] (në frëngjisht). Paris: SEDES. ISBN 2718138416.
  • Ceka, Neritan (2013). The Illyrians to the Albanians (në anglisht). Tirana: Migjeni. ISBN 9789928407467.
  • Lasagni, Chiara (2019). Cresci Marrone (red.). Le realtà locali nel mondo greco: Ricerche su poleis ed ethne della Grecia occidentale. Studi e testi di epigrafia (në italisht). Edizioni dell'Orso. ISBN 978-88-6274-962-6.