Eklezia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Eklezia në Athinë u mblodh në një kodër të quajtur Pnyx

Eklezia (greqisht: ἐκκλησία) ishte kuvendi i qytetarëve në qytet-shtetet e Greqisë së lashtë.

Eklezia e Athinës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Eklezia e Athinës së lashtë është veçanërisht e njohur. Ishte kuvendi popullor, i hapur për të gjithë qytetarët meshkuj sapo të kualifikoheshin për shtetësi.[1] Në vitin 594 pes, Soloni lejoi të gjithë qytetarët e Athinës të merrnin pjesë, pavarësisht nga klasa. Kuvendi ishte përgjegjës për shpalljen e luftës, strategjinë ushtarake dhe zgjedhjen e strategoi dhe zyrtarëve të tjerë. Ai ishte përgjegjës për emërimin dhe zgjedhjen e magjistratëve (arhond), duke zgjedhur kështu në mënyrë indirekte anëtarët e Areopagut. Ajo kishte fjalën e fundit për legjislacionin dhe të drejtën për të thirrur gjyqtarët për llogari pas vitit të tyre të detyrës. Një mbledhje tipike e Kuvendit ndoshta përmbante rreth 6,000 njerëz, nga një popullsi e përgjithshme qytetare prej 30,000–60,000. Megjithatë, do të kishte qenë e vështirë që njerëzit jo të pasur jashtë qendrës urbane të Athinës të merrnin pjesë derisa të futeshin pagesat për pjesëmarrje në vitet 390. Fillimisht mblidhej një herë në muaj, por më vonë mblidhej tre ose katër herë në muaj. Rendi i ditës për Eklezinë u vendos nga Bule, këshilli popullor. Votat u morën me ngritjen e duarve, numërimin e gurëve dhe votimit duke përdorur qeramikë të thyer.

Një forcë policie prej 300 skllevërsh skitas mbanin litarë të kuq të lyer me okër për të nxitur qytetarët që bredhin në agorën e Athinës të merrnin pjesë në mbledhjet e asamblesë. Kushdo me rroba me njolla të kuqe që nuk ishte në takim do të ndëshkohej[2][3]

Nganjëherë kërkohej një kuorum prej 6000 anëtarësh për të bërë biznes. Eklezia e zgjodhi Bulen në fakt me short. Një pjesë e pushtetit të tyre nën Solonin iu delegua Oborrit nga Perikliu në reformat e tij.

Ekklesiasterion[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Greqinë e lashtë, një ekklesiasterion ishte një ndërtesë e ndërtuar posaçërisht për qëllimin e mbajtjes së mbledhjeve supreme të kishës. Ashtu si shumë qytete të tjera Athina nuk kishte një ekklesiasterion. Në vend të kësaj, mbledhjet e rregullta të asamblesë u mbajtën në Pnyx dhe dy mbledhje vjetore u zhvilluan në Teatrin e Dionisit. Rreth vitit 300 p.e.s. mbledhjet e ekklesias u zhvendosën në teatër. Mbledhjet e asamblesë mund të tërhiqnin audiencë të madhe: 6000 qytetarë mund të kishin marrë pjesë në Athinë gjatë shekullit të pestë para Krishtit..[4]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Në shekullin e katërt, kjo do të ishte pas dy vitesh shërbimi ushtarak, pra në moshën 20-vjeçare dhe jo 18-vjeçare.
  2. ^ Osborne 2008, f. 206.
  3. ^ Moore 1975, f. 279.
  4. ^ Hansen & Fischer-Hansen 1994, f. 51–53.
Bibliografia
  • Hansen, Mogens Herman; Fischer-Hansen, Tobias (1994), "Political Architecture in Archaic and Classical Greek Poleis", përmbledhur nga Whitehead, David (red.), From Political Architecture to Stephanus Byzantius: Sources for the Ancient Greek Polis, Historia: Einzelschriften, vol. 87 (në anglisht), Stuttgart: Franz Steiner Verlag, fq. 23–90, ISBN 978-3-515-06572-6.
  • Moore, J. M., red. (1975), Aristotle and Xenophon on Democracy and Oligarchy (në anglisht), Berkeley and Los Angeles, California: University of California Press, ISBN 978-0-520-02909-5.
  • Osborne, Robin, red. (2008), The World of Athens: An Introduction to Classical Athenian Culture (në anglisht), Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-69853-5.
  • Sinclair, R. K. (1991), Democracy and participation in Athens (në anglisht), Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-42389-2.