Bule

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bule (/buːˈlɛː/, greqisht: βουλή, edhe njohur si Boulé dhe Bulé) ishte mbledhja e këshillit në qytete (Poleis) te Greqise antike. Ajo kryhej në mënyra të ndryshme dhe zakonisht mbahej në një Bouleuterion ndërtesë të tillë publike në Agora.

Athina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ishte e rëndësishme dhe në veçanti të Këshillit në Athinë. Tashmë në kohën e mbretit Athinë s ishte një organ konsultativ anëtarët e saj për të Noble ishin. 594 pes udhëhequr Solon e tij të famshme reformës s me të cilin e fillimit të zhvillimit të për [Demokraci [Attic | athinas demokracisë]] dhe ishin pasojë Bule në Këshilli i Katër Njëqind ishte redesigned. Per 100 erloste Këshilltarët e katër n fisi dhe e këshilloi atë ishin në fillim Kuvendi Popullor ( ekklesia).

[[Cleisthenes] e Athinës] rritur numrin e anëtarëve të 500 (Këshilli ie 500) dhe bëri anëtarësimit për çdo respektuar populli arritshme. Reformat e Cleisthenes Bule gradualisht mori funksioneve politike e të s Areopag, duke përfshirë edhe negociatat për Shkarkimi nga detyra, përgjegjësia për flotën dhe të buxhetit.

Qyetete te tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në qytete të tjera greke kishin këshillat, kryesisht në Athinë, e ardhshëm një takim publik. Në varësi të se sa larg Kushtetutës së Attic Demokracia ka ndikuar në anëtarësimit mori një kohë të caktuar ose për jetën. Në Perandorinë Romake, Këshilli zakonisht ishte kthyer [oligarki [| oligarchical]] parim plotëson të magjistratëve ish.

Jo kudo, Këshilli mori emrin Bule. Kështu, në shumë qytete aGerousia (të tilla si "pleqtë") në Sparta, Gerusia këshilla vetëm

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Peter J. Rhodes: The Athenian boule. 2, Aufl. Clarendon Press, Oxford 1985, ISBN 0-19-814291-9.

Weblinks[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]