Jump to content

Delminium

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vendndodhja e Delminiumit

Delminium /çælmɪinəm/ ishte një qytet Ilirë dhe kryeqytet i Dalmacisë e që është lokalizuar në Tomisllavgrad, në Bosnje dhe Hercegovinë, në fushën e njohur si Duvno.[1]

Toponimi Delminium ka të njëjtën origjinë me emrin e fisit të Dalmatëve, e cila është e lidhur me fjalën Ilire delmë, dele në gjuhën shqipe.[2][3]

Zona ka qenë e banuar nga fisi Ilirë i Dalmatëve[4] dhe Delminium ishte një qytet i themeluar prej tyre, e që është qyteti i sotëm Tomisllavgrad.[5] Delminium shtrihej në anën e Bazilikës së sotme Katolike Romake, pagëzuar me emrin e shenjëtorit të parë kroat, Nikola Tavelić.

  1. ^ Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992, ISBN 0-631-19807-5, Page 188, "... after whom the Roman province Dalmatia was named, their own name being derived from their principal settlement Delminium near Duvno.
  2. ^ Wilkes, John (1995). The Illyrians. The Peoples of Europe. Wiley-Blackwell. fq. 244. ISBN 0-631-19807-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Stipčević, Aleksandar (1977). The Illyrians: History and Culture. History and Culture Series. Noyes Press. fq. 197. ISBN 0-8155-5052-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)