Delja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Delja
Flock of sheep.jpg
Një tufë e deleve
Statusi i ruajtjes
E zbutur
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Nënfamilja:
Gjinia:
Lloji:
O. aries
Emri binomial
Ovis aries
Linnaeus, 1758

Delja, ose Delmja është kafshë shtëpiake e zbutur nga njeriu. Në Shqipëri që në kohët e hershme delet janë mbajtur si kafshë shtëpiake. Në kohë të ndryshme në Shqipëri delja ka luajtur një rol të rëndësishëm në jetën e fshatit. Nga delja merret qumështi me të cilin mund të bësh bulmete të tjera, gjithashtu merret dhe leshi. Edhe në ditët e sotme delja ka rëndësi në jetën e fshatit dhe ne blegtori. Blegtoria është një nga faktorët ekonomik në zhvillimin e ekonomisë shqipëtare. Në fshat njerëz të shumtë delet i kanë si burimin e tyre ekonomik. Delet rrinë zakonisht në zona fushore dhe kodrinore por mund te rrinë edhe në zona malore. Shumica e kultivuseve të deleve jane fshatrat e zones jugore si : Vlora, Berati, Gjirokastra, Tepelena, Korça etj.I vogli i deles quhet qingj.