Peucetët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kolonitë ilire në Gadishulli Apenin në shekullin VI p.e.s.

Peucetët (Latin: Peucetii ; më vonë edhe; Latin: Poediculi ) ishin një fis japigë që banonte Pulian perëndimore dhe qendrore në antikitet klasike . Dy fise të tjera japyge, Daunianët dhe Mesapianët, banonin në pjesën veriore dhe jugore të Apulias. Të tre fiset flisnin gjuhën mesapiane, por kishin zhvilluar kultura të ndara arkeologjike deri në shekullin VII para Krishtit; sidoqoftë, në territorin Peucetian u fol edhe gjuha e lashtë greke dhe oscane, pasi legjendat e monedhave nga Rubi dhe Azetium ishin tregjuhëshe. [1] Peucetianët jetuan në rajonin eponim Peucetia, i cili kufizohej me lumin Ofanto dhe Murge në veri, lumin Bradano në perëndim dhe territoret e kolonisë greke të Taras dhe Mesapianët në jug. [2] Ky rajon sot koincidon me Qytetin Metropolitan të Barit dhe pjesë të krahinave të Taranto dhe Barletta-Andria-Trani.

Enciklopedia nën termin "Peuceti", i dallon ata nga një popull tjetër i lashtë, Peucetioe që jetonte në Liburnia në krye të Adriatikut, me një referencë për Callimachus, siç citohet në veprat e Plini Sekundi ( HN III.21) duke vendosur vendbanimin e tyre në kohën e Plinit si pjesë e Ilirisë.

Etnografia moderne e konsideron termin 'Poedicli' si një sinonim të 'Peuceti'. [3]

Ata kishin tre qytete të rëndësishme: Canosa, Silvium dhe Bitonto ; kryeqyteti aktual i Pulisë, Bari, asokohe nuk kishte shumë rëndësi.

Me rritjen e helenizimit të tyre eponimi paraardhës, dhënë emrit Peucetis, është thënë nga Dionisi i Halikarnasit [4] të ketë qenë djali i arkadianëve Lycaon dhe vëllai i Oenotrus. Lycaon pasi ndau Arkadian midis njëzet e dy djemve të tij, Peuceti u frymëzua të kërkonte fat më të mirë jashtë vendit.

Strabo i vendos ata në veri të Kalabrisë [5] duke shtuar se (VI.8) "... termat Peucetii dhe Daunii nuk përdoren fare nga banorët vendas përveçse në kohërat e hershme" Në kohën e Strabos territori i populluar nga Peucetët shtrihej në shtigje mushkash që ishte lidhja e vetme midis Brindisi dhe Benevento. [6] Provat qeramike pararomake justifikojnë klasifikimin e Strabos të Daunëve, Peucetëve dhe Mesapëve, të cilët ishin të gjithë folës të gjuhës mesapiane. Kishte dymbëdhjetë protostatelete fisnore midis Peucetëve, njëra prej të cilave përfaqësohet nga Altamura moderne. [7]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Salvemini Biagio, Massafra Angelo. Storia della Puglia. Dalle origini al Seicento (në italisht). Laterza.
  2. ^ Carpenter;Lynch;Robinson-2014
  3. ^ i.e., Ray Laurence, in Cultural Identity in the Roman Empire, 1998, ch. 7 "Territory, ethnonyms and geography: The construction of identity in Roman Italy" "...in Apulia, where the Peucetii were also known as Poedicli..."
  4. ^ Dionysius, Roman Antiquites, I.xi.3.
  5. ^ "...on the north [of the land of the Calabri], are the Peucetii and also those people who in the Greek language are called Dauni, but the natives give the name Apulia to the whole country that comes after that of the Calabri, though some of them, particularly the Peucetii, are called Poedicli also." (Geography VI.3).
  6. ^ "There are two roads from here: one, a mule-road through the countries of the Peucetii (who are called Poedicli) the Dauni, and the Samnitae as far as Beneventum..." (Geography VI.7.
  7. ^ Carpenter, T. H.; Lynch, K. M.; Robinson, E. G. D., red. (2014). The Italic People of Ancient Apulia: New Evidence from Pottery for Workshops, Markets, and Customs (në anglisht). New York City, New York: Cambridge University Press. ISBN 9781139992701.