Daunia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Shembuj e qeramikë Daunian.

Daunia (provinca e sotme e Foggia) në Apuliën, veçanërisht e Gargano, banohej nga Daunier. Ky popull ka qene me prejardhje Ilirët|ilir e dhe i afërt me Messapet dhe Peuket. Në antikitet vendi u quajt Calabria.

Që në epoka Paleolitiku (1.000.000 - 35.000 p.e.s.) njeriu la këtë gjurmete e tij në zonën e Gargano. Njeriu gjeti këtu një habitat ideal me klime të bute, ujë të pishem burimi, tokë pjellore te pasur me perime sie dhe kafshe të egra sie dhe mundesei peshkimi pergajte bregdetit. Zonat më të rëndësishme të banuara kanë qene Vallecoppe, Campi, Costella, Puntalunga, Macchione, Passo, dell´Arciprete, Sfinalicchio. Popullsia ka përpunuar edhe strallin që ndodhej në të gjithë zonën për të për ta kthyer atë në mjete për të, gjueti e tregtisë dhe të mbrojtjes. Jo shumë kohë më parë, është zbuluar një fabrikë të madhe për prodhimin mjet gur në fushën e Defensola AFËRSISHT 36 km në veri të Vieste. Këtu behet fjale që është një nga minierat e strallit më të madhja në Evropë.

epokën e gurit të ri kjo rrafshnalte pjellore ishte e populluar nga qindra fshatra, që të gjithë ishin rrethuar nga një kanal.

Ngulimi i Daunier u be rreth 1000 p.e.s., në të njeten vend erdhën edhe kolonizatorë greke duke filluar që nga shekulli i 13 p.e.s. Që nga çfarë kohë mund të flitet për këtë kulture respektivisht këtë popull të Dauneve në këtë rajon nuk është e mundur të dokumentohet deri më sot, dass es ab dem 11.-10. Jh. v. Chr. zum Zuzug illyrischer Völker wie den Messapern und Peuketiern, aus den Gebieten der östlichen Adria kam. Fassbar wird die daunische Kultur ca. ab dem 9 Jh. v. Chr. bis sie im 4. -3. Jh. in der griechisch-römischen Kultur aufgeht. Besonders beachtenswert ist ihre ausgeprägte in Stein gelegte Bestattungskultur mit reichlichen Grabbeigaben. Ihre Toten wurden in seitlicher Lage, mit angezogenen Beinen (Hockerstellung) in nord-südlicher Ausrichtung mit dem Gesicht nach Osten beigesetzt.

Daunet u nguliten së pari në bregdet në fshatra të thjështë dhe jetonin nga tregtia dhe pirateria. Më vone u zgjeruan në hinterland, ku u përzien me popullsinë autoktone dhe krijuan disa qytete në stilin grek.

Kontakti i parë me botë në kulturës egjease duhet të kete qene në kohen e bronzit. Daunien wurde von den Hellenen als die "Erde von Diomedes" bezeichnet, da er der Gründer vieler Städte gewesen sei. Diese Städte kannten auch ein diskretes Prestige, sie prägten sogar ihre eigenen Münzen. Handels-Kontakte mit der anderen Seite der Adria sind belegt, wobei Weizen exportiert und Metallprodukte bezogen wurden.

Daunet u nënshtruan së pari nga Samniten dhe më vonë nga und später von den romaket.

Kultura dhe shkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në muzeun Civico, që gjendet në pjesën e vjetër të qytetit Vieste, ruhen gjetje arkeologjike të periudhës pararomake. Nder të tjera edhe fragmente te një Stele, me shkronja messape epigraphischen Inschrift, die als "das hervorragendste linguistische Dokument alter Daunia" bezeichnet wird. Diese und andere Stelen, die in ganz Daunien gefunden wurden, sind wertvolle Quellen über das Alltagsleben der Daunier, und geben Auskunft über ihre Riten, den Krieg oder die Jagd, weil in der daunischen Kunst figurale Darstellungen fehlen. In Ascoli gibt es einen Daunischen Archäologiepark und umfangreiche private Sammlungen zu dem Thema.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Weblinks[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]