Deurët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Deurët kanë qenë një fis ilir që banonte në zonën e Bosnje-Hercegovinës, por vendndodhja e saktë e tyre nuk është përcaktuar ende.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ne kemi informacionet e para për fisin ilir Deuri vetëm kur ilirët më në fund u bënë pjesë e Perandorisë Romake. Historiani romak i epokës së hershme perandorake Plini e llogarit Deurin në mesin e manastirit Salona . Në përshkrimin e tij thuhet se Dalmatinët kanë 342 decuries, Deuri 22, Dicionët 228, Mezejët 269, Sardeatët 52. Decuria është një grup prej 150-200 personash. Lista e tij nuk rendit fiset sipas parimit territorial, kështu që lokalizimi i Deures është diku midis fiseve të listuara nga rrethina e Salonës. Informacion i vetëm i besueshëm rreth tyre është se ata janë fisi më i vogël me 22 dekurione (midis 4000 dhe 5000 shpirtra). Nga kjo, mund të konkludohet se ata mbanin një zonë më të vogël gjeografike, siç janë, për shembull, Petrovacko polje, rrafshnalta e Kupresit dhe disa të tjera. [1]

Të dhënat e Ptolemeut, një historian tjetër romak, janë edhe më të paqarta. Ai përmend fisin e Derrit (i cili në shkencë konsiderohet të jetë identik me Deurët e Plinit) dhe se ata janë diku pas Japodëve dhe Mezejëve. [2] [3]

Ashtu siku edhe pjesa më e madhe e bashkësive ilire, Deurët humbën pavarësinë e tyre pas luftërave ilire oktaviane [4] . Organizimi shoqëror i bashkësisë fisnore nuk ndryshoi ndjeshëm me ardhjen e romakëve. Ata vazhduan të jetojnë brenda Civitas së tyre territoriale, përkatësisht nën udhëheqjen e liderëve të tyre (Principes, praepositil), por nën mbikëqyrjen e prefektëve romake, si dhe fiseve të tjera ilire. Duket se qendra e qytetarëve Peregrine ishte përreth Koluniçit dhe Revenikut (Gradina në Kolunić, Gradić në Žuta glavica dhe Kadinjača, që të dyja në Revenik). Me sa dihet, të parët peregrines fituan të drejtën civile romake në fillim të shekullit II.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "BOSNA I HERCEGOVINA U ANTIČKO DOBA". Ivo Bojanovski, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, 1988 (në boshnjakisht). Marrë më 9 shkurt 2016.
  2. ^ "BOSNA I HERCEGOVINA U ANTIČKO DOBA". Ivo Bojanovski, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, 1988 (në boshnjakisht). Marrë më 9 shkurt 2016.
  3. ^ "Salmedin Mesihović: SVPPLEMENTVM REBELLIO ILLYRICI I – GERMANIKOVA "POUNJSKA OFANZIVA"" (PDF). INSTITUT ZA ISTORIJU • Br. 4, 1-234, Sarajevo 2009. (në boshnjakisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 14 korrik 2018. Marrë më 9 shkurt 2016.
  4. ^ "Salmedin Mesihović -RIMSKI VUK I ILIRSKA ZMIJA, Posljednja borba" (PDF). Filozofski fakultet Sarajevo, 2011 (në boshnjakisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 21 mars 2016. Marrë më 9 shkurt 2016.