Grabus

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mbreti Grabus
Mbretërimi: 437 p.e.s. - 423 p.e.s.
Pasues: Sirra (ndoshta)

Dinastia: Taulantët


Grabus (sundoi c. 437 – 423 BC) ka qene nje mbret ilir i shetit Taulant. Nuk duhet ngaterruar me te birin e Bardhyli me emrin Grabos Grabus-i pati nje rrol vendimtar ne luften civile te Durrës437 p.e.s. që nisi Lufta e Peloponezit.[1] Ai u bë një aleat i Athinas në te njëjten kohe kunder Korintit.[2] Konflikti ekzistuese ndërmjet demokratëve dhe të aristokratëve që janë ndihmuar nga Grabus,Menjëherë projektuara në një spektër më të gjerë të kontradiktave në botën greke ,në një mënyrë që pasqyronte interesat ekonomike më tepër se parimet politike. Grabus ishte i biri i Grabos i cili luftoi kundër Filipi i II356 p.e.s.

Shteti i Taulantëve nën udhëheqjen e Grabus ishte i përqëndruar në fushën e Myzeqe në qendër të Shqipëria which bordered the Greek colony of Durrës. Durrës was governed by a tight oligarchy or aristocrats that appointed a ruling magistrate; tradesmen and craftsmen were excluded from power, until internal strife produced a more democratic government. In 437 BC, the aristocrats were banished by the democrats and sheltered in the state of Grabus, looking for his help. From the fear of the Taulantii State, Durrës firstly appealed to Corcyra which refused and then enlisted the help of Corinth which accepted. The banished aristocrats and Grabus found support in democratic Corcyra and Grabus became an ally of Athens during that time when she was active in the area.[3] In 435 BC, the Corinthian fleet set out for Corcyra and Durrës, but in 433 BC it was destroyed by the Corcyrian fleet at Actium of Anactorium në Beteja e Subotës .[4] Meanwhile, the other part of the Corcyrian fleet broke the siege of Durrës, which Grabus had attacked and returned the aristocrats to the city.[5] The surrender of the democrats enabled Grabus to have powerful economic control of the city.

Aleanca që Grabusi bëri me Corcyra forcoi posicionin e Shtetit Taulantëve dhe hence it begun to get actively involved in the affairs of the Greek colonies in Illyria and of its neighbors, especially that of Macedonia.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ James Augustus St. John, The History of the Manners and Customs of Ancient Greece, 1842 Volume 3, page 275 (reprint 2003, ISBN 1-4021-5441-0)
  2. ^ The Cambridge ancient history: The fourth century B.C. Volume 6 of The Cambridge ancient history, Iorwerth Eiddon Stephen Edwards, ISBN 0-521-85073-8, 9780521850735 Authors D. M. Lewis, John Boardman Editors D. M. Lewis, John Boardman Edition 2, illustrated, revised Publisher Cambridge University Press, 1994 ISBN 0-521-23348-8, 9780521233484 Length 1097 pages p. 438
  3. ^ Alexander Stipceviq, Illyrians - History-Culture-Life and Cult symbols - pg.47
  4. ^ Thucydides, History of the Peloponnesian War
  5. ^ The Illyrians to the Albanians - Neritan Ceka - pg.55

Stampa:Euro-royal-stub