Tariotët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tariotët ishin një nënfis i Dalmatëve, [1] [2] [3] banorë të lashtë të një pjese të bregdetit lindor të Adriatikut, në kohën moderne në Kroaci. Ky fis përmendet në letërsinë klasike vetëm nga Plini Plaku . [4]

Territori i tyre fillonte pas Scardonës Liburnen ( Skradin ), duke u zgjeruar në rajonin e vogël direkt në jug të Liburnëve, dhe kufiri kalonte afërsisht në mes të gadishullit që burimet romake e quajtën Hyllus. [5] Kjo promontori më perëndimore e bregdetit të lashtë Dalmatian shtrihet midis Gjirit të Morinjes (afër Shibenikut) në veriperëndim dhe Gjirit të Kashtelës në juglindje, nën strehën kodrave të tij. [6]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ A. Mayer, Die Sprache der alten Illyrier I (Schriften der Balkankommission, Linguistiche Abteilung XV), VÖAW, 1957, p. 329.
  2. ^ S. Čače, Ime Dalmacije u 2. i 1. stoljeću prije Krista, Radovi filozofskog fakulteta u Zadru 40(27), Zadar, 2003, p. 45.
  3. ^ E. Catani, Arheološko-povijesne bilješke o Castellum Tariona u rimsko doba, Vjesnik za arheologiju i povijest dalmatinsku 101, Split, 2008, pp. 75–86.
  4. ^ The Cult of Diomedes in the Adriatic:[lidhje e vdekur] Complementary Contributions from Literary Sources and Archaeology by Maria Paola Castiglioni (University of Grenoble 2)
  5. ^ S. Čače, Promunturium Diomedis (Pli. HN 3,141), Radovi filozofskog fakulteta u Zadru 35(22), Zadar, 1995-96, p. 21-45
  6. ^ A. Miletić, Saltus Tariotarum, UDK: 930.271(497.5-3 Dalmacija)“653“, p.9