Jump to content

Belgitët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Belgitët ishin një fis iliro-kelt nga Panonia (Hungaria e sotme dhe pjesërisht Kroacia, Serbia, Vojvodina). Territori i tyre ende nuk është i përcaktuar saktësisht.

Ata janë të njohur për ne vetëm me një përmendje të Plini Plakut, në Historinë Natyrore, ku shfaqen së bashku me Arivatët, Azalët, Amantët, Katarët, Kornakatët, Eraviskët, Herkuniatët, Latobikët, Oseriatët, Varcianët. Vendosja e fiseve keltë në këtë rajon daton në periudhën mes shekujve IV - VI pes.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Venceslas Kruta, Les Celtes, Histoire et Dictionnaire, Éditions Robert Laffont, coll. « Bouquins », Paris, 2000, (ISBN 2-7028-6261-6).
  • John Haywood (intr. Barry Cunliffe, trad. Colette Stévanovitch), Atlas historique des Celtes, éditions Autrement, Paris, 2002, (ISBN 2-7467-0187-1).
  • Consulter aussi la bibliographie sur les Celtes et la bibliographie de la mythologie celtique.

Wikisource[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]