Koinoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Koinon (greqishtja e lashtë: Κοινόν, sh. Κοινά, Koina) që do të thotë "i zakonshëm", në kuptimin e "publikut", kishte interpretime të shumta, disa shoqërore, disa qeveritare. [1] Fjala kishte kuptimin e barabartë ose të përafërt me latinishten res publica, "gjë publike". Ndër përdorimet bashkëkohore më të përafërta janë fjalët "Komunë" dhe/ose" Commonwealth ".

Edhe tek Ilirët është dëshmuar ekzistenca e koinoneve dhe organizimeve tjera të ngjashme, si p.sh. Koinoni i Bylinëve, Ballaitëve, Mollosëve, etj. Kishte gjithashtu edhe një organizim të ngjashëm, i përqendruar në Spartë dhe zotërimet e saj të vjetra nën sundimin romak, një Koinon i Maqedonasve, gjithashtu nën sundimin romak. Në historinë moderne, gjatë Luftës Greke për Pavarësi, një vetëqeverisje lokale e quajtur Koinon u vendos në ishujt Hidhra, Speces dhe Psara.

Në veprat historike është e shpeshtë në kuptim i "ligës" ose "federatës" një organizim i qyteteve-shteteve të dallueshme në një simpolitet. Si qeveri e një lige (lidhjeje), koinon përmbante funksione të tilla si mbrojtja, diplomacia, ekonomia dhe praktikat fetare midis shteteve anëtare të saj. [2] Shprehja u përcoll edhe në organizime të tjera politike në mesjetën dhe historinë moderne greke.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ The full range of meanings can be found under κοινός in LIddell & Scott. "A Greek-English Lexicon" (në anglisht).
  2. ^ Mackil, Emily (18 maj 2013). Creating a Common Polity (në anglisht). University of California Press. fq. 347. Marrë më 21 tetor 2014.