Nidhra (Ishull)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ky artikull apo seksion është jo i plotë ose me cilësi të dobët. Mund të ndihmoni Wikipedian duke e përmirësuar!
Ky artikull duhet të përmirësuar në:  Pa referenca, Nuk ka strukture te mirë, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme --Liridon 8 shtator 2010 21:21 (CEST)

Nidhra ose Nidhër, (greqisht: Ύδρα/Ídhra) është një nga Ishujt Saronik të Greqisë, i vendosura në Detin Egje në mes të Gjirit Saronik dhe Gjirit Argolik. Ndahet nga Peloponezi nga nje rrip i ngushtë i ujit. Në kohët e lashta, ishulli ishte i njohur si Hydrea (Υδρέα, rrjedh nga fjala greke për "ujë"), e cila ishte një referencë për burimet në ishull.

Komuna e Nidhrës përbëhet nga ishujt e Nidhrës(zona 50 km2), Dokos (pop. 18, zona 12.5 km2) dhe islets disa i pabanuar. Provinca e Nidhrës (greqisht: Επαρχία Ύδρας/Eparkhía Ídhra) ishte një nga krahinat e Prefekturës Pireut. Territori i saj përputhet me atë të komunës së tanishme. Ai u hoq në vitin 2006.

Nuk është një qyteti kryesor, i njohur thjesht si "Hidra port" (pop. 1900 në vitin 2011). Ai përbëhet nga një port me formë gjysmëhëne, i cili është i përqendruar rreth një fije floku e restorantet, dyqanet, tregjet dhe galeritë që kujdesem për turistët dhe vendorët (Nidhrjot). Rrugët e pjerrta gur të çojë deri dhe nga jashtë zonës portit. Shumica e banesave lokale, si dhe hotelet në ishull janë të vendosura në këto rrugë. Fshatra të tjera të vogla apo fshatrat në ishull përfshijnë Mandraki (pop. 11), Kamini, Vlikhos (19), Palamidas, Episkopi, dhe Molos. Ishulli është i banuar me popull që ishin shqipofolës, të quajtur sot si Arvanitë.