Bosansko Grahovo

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bosansko Grahovo (Serbe Cirilik: Босанско Грахово) është qytezë dhe komunë në perëndim të Bosnja dhe Hercegovina e që ndodhet në afërsi të kufirit me Kroacinë, në afërsi të qyteteve Drvar, Livno dhe Glamoč. Administrativisht ajo është pjesë e Kantoni 10Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas regjistrimit të vitit 1971 komuna kishte 10,565 banorë, duke përfshirë:

 • 10,110 Serbë (95.69%)
 • 364 Kroatë (3.44%)
 • 14 Boshnjakë (0.13%)
 • 37 Jugosllavë (0.35%)
 • 40 të tjerët (0.37%)

Sipas regjistrimit të vitit 1981 komuna kishte 9,032 banorë, duke përfshirë:

 • 7,739 Serbë (85.68%)
 • 264 Kroatë (2.92%)
 • 5 Boshnjakë (0.05%)
 • 952 Jugosllavë (10.54%)
 • 72 tjerë (0.79%)

Sipas regjistrimit të vitit 1991 në komunën e Bosansko Grahovo kishte 8,311 banorë, duke përfshirë:

 • 7,888 Serbë (94.91%)
 • 226 Kroatë (2.71%)
 • 12 Boshnjakë (0.14%)
 • 135 Jugosllavë (1.62%)
 • 50 të tjerë (0.60%)

Vendbanimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

• Bastasi • Bosansko Grahovo • Crnac • Crni Lug • Donje Peulje • Donji Kazanci • Donji Tiškovac • Duler • Gornje Peulje • Gornji Kazanci • Grkovci • Isjek • Jaruga • Kesiqi • Korita • Luka • Maleshevci • Malo Tičevo • Marinkovci • Mračaj • Nuglashica • Oblaj • Pečenci • Peqi • Preodac • Przhine • Radloviqi • Resanovci • Stozhishta • Ugarci • Unishta • Veliko Tičevo • Vidoviqi • Zaseok • Zebe.

Personalitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Dragan Raca, trajner basketbolli
 • Đuro Pucar, politikan
 • Gavrilo Princip, vrasës i Archduke Franz Ferdinand të Austri-Hungarisë
 • Ksenija Pajčin, këngëtare
 • Milan Galić, futbollist

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]