Jump to content

Eordejët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Eordejtë)
Fiset ilire
Albanët Autariatët
Arbët Ardianët
Atintanët Dalmatët
Dardanët Dasaretët
Daorsët Enkelejtë
Eordejët Japigët
Japodët Kaonët
Labeatët Mesapët
Molosët Paionët
Parathinët Penestët
Pirustët Taulantët
Thesprorët Shqiptarët

Eordejët (Eordejtë) ishin një fis ilir, banorë të krahinës Eordea, e cila shtrihej në rrjedhën e sipërme të lumit të Devollit dhe në trevën e Liqenit të Kosturit. Përmenden shpesh në kohën e luftërave romako-maqedone. Në vitin 199 p.e.r. trojet e tyre u shkatruan nga ushtria e konsullit romak Sulpici dhe më 171 p.e.r. u përshkuan nga ushtria maqedone e Perseut. Pas pushtimit romak, Eordea u përfshi në Krahinën IV Maqedone. Nëpër të kalon rruga Egnatia (Via Egnatia). Qytetet kryesore ishin: Eordea, Kele, etj. [1] [2] [3] [4]

  1. ^ Jones, Prudence J. (2006). Cleopatra: A Sourcebook (në anglisht). University of Oklahoma Press. fq. 14. They were members of the Ptolemaic dynasty of Macedonians, who ruled Egypt after the death of its conqueror, Alexander the Great.
  2. ^ Pomeroy, Sarah B. (1990). Women in Hellenistic Egypt (në anglisht). Wayne State University Press. fq. 16. while Ptolemaic Egypt was a monarchy with a Greek ruling class.
  3. ^ Redford, Donald B., red. (2000). The Oxford Encyclopedia of Ancient Egypt (në anglisht). Oxford University Press. Cleopatra VII was born to Ptolemy XII Auletes (80–57 BCE, ruled 55–51 BCE) and Cleopatra, both parents being Macedonian Greeks.
  4. ^ Bard, Kathryn A., red. (1999). Encyclopedia of the Archaeology of Ancient Egypt (në anglisht). Routledge. fq. 687. During the Ptolemaic period, when Egypt was governed by rulers of Greek descent...