Eordea

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Eordea ishte një mbretëri antike dhe më vonë një rajon administrativ i mbretërisë së Maqedonisë. Ajo ishte pjesë e rajonit të lashtë gjeografik të Maqedonisë së Epërme dhe ndodhej në jug të Lynkestis, në perëndim të Emathia, në veri të Elimiotis dhe në lindje të Orestis. [1] Provinca moderne dhe bashkia Eordaia u emëruan sipas mbretërisë antike dhe rajonit. Kryeqyteti i Eordeas ishte qyteti Eordea ( el) i përmendur nga shumë historianë dhe gjeografë të antikitetit. [2] [3] [4] [5]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Dimitrios C. Samsaris, Historical Geography of the Roman province of Macedonia (The Departmement of Western Macedonia today) (in Greek), Thessaloniki 1989
  2. ^ Jones, Prudence J. (2006). Cleopatra: A Sourcebook (në anglisht). University of Oklahoma Press. fq. 14. They were members of the Ptolemaic dynasty of Macedonians, who ruled Egypt after the death of its conqueror, Alexander the Great.
  3. ^ Pomeroy, Sarah B. (1990). Women in Hellenistic Egypt (në anglisht). Wayne State University Press. fq. 16. while Ptolemaic Egypt was a monarchy with a Greek ruling class.
  4. ^ Redford, Donald B., red. (2000). The Oxford Encyclopedia of Ancient Egypt (në anglisht). Oxford University Press. Cleopatra VII was born to Ptolemy XII Auletes (80–57 BCE, ruled 55–51 BCE) and Cleopatra, both parents being Macedonian Greeks.
  5. ^ Bard, Kathryn A., red. (1999). Encyclopedia of the Archaeology of Ancient Egypt (në anglisht). Routledge. fq. 687. During the Ptolemaic period, when Egypt was governed by rulers of Greek descent...